Shkencëtarët paralajmërojnë mutacione të reja COVID-19 brenda një viti ndërsa vaksinat ngecin

Shkencëtarët paralajmërojnë mutacione të reja COVID-19 brenda një viti ndërsa vaksinat ngecin

Ekspertët kryesorë të shëndetit nga e gjithë bota paralajmëruan hapjen e ngadaltë të vaksinave dhe shpërndarja e pabarabartë mund të nënkuptojë që të shtënat të bëhen joefektive pasi mutacionet e reja të Coronavirusit shfaqen brenda vitit të ardhshëm, transmeton Insajderi.

Shtatëdhjetë e shtatë shkencëtarë – nga institucionet kryesore akademike nga e gjithë bota – morën pjesë në sondazh me rreth 30 përqind që sugjerojnë se vaksinat e gjeneratës së dytë do të nevojiten sa më shpejt në nëntë muaj, përveç nëse vaksinat bëhen më të prodhuara dhe shpërndara në të gjithë botën, raporton Al Jazeera.

Gati 90 përqind e studiuesve thanë se më shumë mutacione rezistente ndaj vaksinës ka të ngjarë për shkak të mbulimit jashtëzakonisht të “ulët të vaksinës” në shumë vende, kryesisht ato në zhvillim.

Në nivelin aktual, ka të ngjarë që vetëm 10 përqind e njerëzve në shumicën e vendeve të varfra do të vaksinohen në vitin e ardhshëm, sipas Aleancës së Vaksinave të Popullit, një koalicion prej më shumë se 50 organizatash.

Aleanca bëri thirrje për heqjen e monopoleve farmaceutike dhe ndarjen e teknologjisë për të rritur urgjentisht furnizimet e vaksinave.

“Sa më shumë që virusi të qarkullojë, aq më shumë ka mundësi që të shfaqen mutacione dhe variante, të cilat mund t’i bëjnë vaksinat tona aktuale joefektive. Në të njëjtën kohë, vendet e varfra po lihen pa vaksina dhe mjete themelore mjekësore si oksigjeni”, tha Devi Sridhar, profesor i shëndetit publik global në Universitetin e Edinburgut.

“Siç kemi mësuar, viruset nuk kujdesen për kufijtë. Ne duhet të vaksinojmë sa më shumë njerëz, kudo në botë, sa më shpejt që të jetë e mundur. Pse të presësh dhe të shikosh në vend që të shkosh përpara kësaj?”. /Insajderi.com