Shkenctarët tregojnë se kur do të krijohet vaksina e koronavirusit

Shkenctarët tregojnë se kur do të krijohet vaksina e koronavirusit

Frika është rritur në gjithë botën nga virusi vdekjeprurës,  për të cilin besohet se ka origjinën nga një treg i paligjshëm mishi në Whan.

Projekti në ShBA është duke u iniciuar nga Instituti Kombëtar i Shëndetësisë dhe grupi i kërkimit të vaksinave të formuara së fundmi nga agjensia biomjekësore, sipas burimeve.

Kina ishte e shpejtë në sekuencën e gjenomit të romanit Coronavirus 2019 dhe ta bënte atë publik, duke lejuar shkencëtarët në të gjithë botën të zhvillojnë mjete diagnostikuese dhe të fitojnë vlerësime për përpjekjet e saj, përfshirë edhe nga Presidenti amerikan Donald Trump. Shkencëtarët nuk e dinin që kjo lloj specifike e koronavirusit mund të shkaktojë sëmundje te njerëzit derisa shpërthimi ka ndodhur në fillim të këtij muaji. Sidoqoftë, hapi i parë është hedhur tashmë, pasi vaksina e koronavirusit është zhvilluar tashmë.

Ata modifikuan një vaksinë kundër gripit, të shpikur më parë nga ekipi i Yuen me një pjesë të antigjenit sipërfaqësor të koronavirusit. Në 2003, agjensia kaloi nga sekuencat e geneve në provat e vaksinave njerëzore për virusin vdekjeprurës SARS në vetëm 20 muaj.

Më vete, zyrtari kryesor shkencor i Johnson & Johnson është shprehur për AFP se kompania e tij po zhvillonte gjithashtu një vaksinë.

Hulumtimi do të bëhet nga zhvilluesit e drogës Moderna, Inovio Pharma dhe një ekip në Universitetin e Queensland në Australi. Modifikimi, sipas studiuesve, mund të parandalojë viruset e gripit, si dhe koronavirusin e ri, i cili shkakton pneumoni.

Ndërkohë që virusi në Whan po përhapet shumë më shpejt se SARS, ka marrë deri më tani 213 jetë njerëzish, sipas mediave të huaja është mësuar se vaksina e koronavirusit mund të jetë në dispozicion në 8 ose 12 muaj.

Por si mund të shkojë situata nëse virusi nuk zhduket? Vetëm në këto ditë numri i viktimave është rritur për çdo ditë me 40 njerëz, duke lënë të vdekur 213.