Shpërthimi i vullkanit Taal është parë nga hapësira

Vullkani Taal në Filipine u zgjua nga një heshtje e gjatë 43-vjeçare javën e kaluar dhe një satelit kapi të gjithë ngjarjen nga hapësira.

Shpërthimi i vullkanit Taal është parë nga hapësira

Shpërthimi u regjistrua nga sateliti Himawari-8 i Japonisë, i cili u animua si një tregues i cili tregon përplasjen e përhapur gjatë 12 dhe 13 janarit.

Vullkani masiv dërgoi hirit 15 kilometra në ajër, i cili u pasua nga një shatërvan llavash që nxiti mijëra të iknin nga shtëpitë e tyre.

Retë e hirit shpërthejnë më shumë se 97 km në veri të vullkanit, duke arritur në Manila dhe mbyllën aeroportin kryesor të vendit me qindra fluturime të anuluara.

Nuk kishte raportime të hershme për viktima, por autoritetet sot po përpiqeshin të evakuonin më shumë se 6.000 fshatarë nga ishulli vullkanik në mes të një liqeni që është zakonisht një vend i njohur turistik.

Shpërthimi filloi me një shpërthim të avullit dhe shkëmbit të mbinxehur, por deri të hënën në fillim ‘burimet’ e llavës ishin zbuluar në Taal, tha agjencia e vëzhgimit të vullkanit.

Krateri i vullkanit, i cili shtrihet në mes të një liqeni piktoresk, shpërtheu në jetë me retë tërheqëse të hirit dhe avionë me llavë të kuqe të nxehtë të dielën, duke detyruar ata që jetojnë rreth malit në jug të Manila të nxitojnë për sigurinë.

Nuk kishte raportime të hershme për viktima por autoritetet sot po përpiqeshin të evakuonin më shumë se 6.000 banorë nga ishulli vullkanik në mes të një liqeni që është zakonisht një vend i njohur turistik.

Taal është një nga vullkanet më aktive në një komb të goditur në mënyrë periodike nga shpërthime dhe tërmete për shkak të vendndodhjes së tij në ‘Unazën e Zjarrit’ të Paqësorit – një zonë e aktivitetit intensiv sizmik.

Shpërthimi i Taal-it ka qenë duke shfaqur një ekran mahnitës dhe të tmerrshëm, me vetëtimë të çarë nëpër renë e saj të hirit në një fenomen të kuptuar keq që i është atribuuar elektricitetit statik.