Shpyllëzimi i pyjeve të Amazonës ka arritur nivelin më të lartë

Shpyllëzimi i pyjeve të Amazonës ka arritur nivelin më të lartë

Shpyllëzimi i pyjeve të Amazonës në Brazil është rritur në nivelin më të lartë që nga viti 2008, raporton agjencia hapësinore e vendit (Inpe).

Një total prej 11,088 km katrore pyje shiu u shkatërruan nga gushti 2019 deri në korrik 2020. Kjo është një rritje prej 9.5% nga viti i kaluar.

Amazon është një depo jetike e karbonit që ngadalëson ritmin e ngrohjes globale.

Shkencëtarët thonë se ajo ka pësuar humbje me një ritëm të përshpejtuar që kur Jair Bolsonaro mori detyrën në janar 2019.

Presidenti brazilian ka inkurajuar aktivitetet e bujqësisë dhe minierave në pyjet më të mëdha në botë.

Amazon është shtëpia e rreth tre milion specieve të bimëve dhe kafshëve, dhe një milion njerëz autoktonë./Insajderi.com

BBC News