Shtetet e pasura janë duke blerë doza të tepërta të vaksinave, sa rrezik që të tjerat të mbesin në mungesë

Shtetet e pasura janë duke blerë doza të tepërta të vaksinave, sa rrezik që të tjerat të mbesin në mungesë

Vendet e pasura po grumbullojnë doza të vaksinave Covid dhe njerëzit që jetojnë në vendet e varfra do të humbasin mundësinë për tu vaksinuar, paralajmëron një koalicion i organeve të fushatës.

Aleanca e Vaksinave të Popullit thotë se gati 70 vende me të ardhura më të ulëta do të jenë në gjendje të vaksinojnë vetëm një në 10 persona.

Kjo pavarësisht se Oxford-AstraZeneca është zotuar të sigurojë 64% të dozave të saj për njerëzit në vendet në zhvillim.

Po ndërmerren hapa për të siguruar që aksesi në vaksina është i drejtë në të gjithë globin.

Ky angazhim i vaksinave, i njohur si Covax, ka arritur të sigurojë 700 milion doza të vaksinave që do të shpërndahen midis 92 vendeve me të ardhura më të ulëta që janë regjistruar.

Por edhe me këtë plan të vendosur, Aleanca e Vaksinave të Popullit – një rrjet i organizatave përfshirë Amnesty International, Oxfam dhe Global Justice Noë – thotë se nuk ka mjaft për të shkuar rrotull, dhe kompanitë e ilaçeve duhet të ndajnë teknologjinë e tyre për t’u siguruar që të prodhohen më shumë doza .

Analiza e tyre zbuloi se vendet e pasura kanë blerë doza të mjaftueshme për të vaksinuar të gjithë popullatën e tyre tre herë nëse të gjitha vaksinat miratohen për përdorim./Insajderi.com

BBC News