Shtetet më të fuqishme në botë në vitin 2020

Shtetet më të fuqishme në botë në vitin 2020

SHBA, Rusia dhe Kina mbeten vendet më të fuqishme të planetit, dhe në këtë renditje disa vende tjera e kanë pare veten të listuar më poshtë sesa pritnin.

Renditja e botuar nga US News and World Report, është e bërë nga ndikimi i një kombi, si dhe fuqia e tij politike, ekonomike dhe ushtarake.

Renditja është pjesë e studimit të saj vjetor “Vendet më të Mira”, i cili vlerëson 80 vende bazuar në përgjigjet nga 21,000 njerëz, transmeton Telegrafi.

Këto janë 25 kombet më të fuqishme në botë, sipas renditjes së vitit 2020:

25. Egjipti

Egjipti “një nga civilizimet më të hershme dhe më të mëdha në botë”, ku gjeografia e tij, përfshirë lumin Nil dhe detin, e bëjnë atë “një qendër kulturore dhe tregtare”.

Gjatë historisë, “vendndodhja e saj gjithashtu e ka bërë atë të jetë një qendër e lëvizjeve shoqërore dhe fetare”.

Egjipti u ngrit për katër vende në krahasim me vitin e kaluar, kur u rendit në vendin e 29-të.

24. Brazili

Brazili shënoi ngritje në renditjen këtë vit, në vitin 2019, u rendit në vendin e 30-të në botë.

US News vuri në dukje madhësinë e madhe të vendit dhe barazimin si një atraksion turistik, por edhe trazirat e tij, mbase të rritura nën presidentin e diskutueshëm të vendit Jair Bolsonaro.

“Duke zënë gjysmën e masës tokësore të Amerikës së Jugut, Brazili është gjiganti i kontinentit – si në madhësi ashtu edhe në popullsi. Historia e Brazilit është e mbushur me trazira ekonomike.

“Brazili është një nga destinacionet më të mira turistike në botë. Megjithatë, vendi në shekullin XXI përballet me çështje serioze që prekin varfërinë, pabarazinë, qeverisjen dhe mjedisin”.

23. Norvegjia

Norvegjia është një tjetër vend ngritës në renditjen e vitit 2020, duke lëvizur nga vendi i 27-të në 2019 në 23-të në 2020-ën.

US News shënon historinë e saj në ndërtimin e kulturës detare dhe ndikimin e vikingëve në vendet e afërta.

22. Singapori

Singapori ra nga vendi i 20-të vitin e kaluar.

“E themeluar si një koloni tregtare britanike në shekullin e 19-të, Singapori është një metropol marramendës në Azinë Juglindore dhe shtëpi për një nga portet më të ngarkuara në botë”, tha US News, ndërsa gjithashtu duke vërejtur PBB-në e lartë të vendit dhe punësimin e ulët e bëjnë atë “një nga kombet më të pasura në botë “.

21. Holanda

Hollanda gjithashtu u rrit këtë vit, pasi ishte renditur në vendin e 26-të në 2019-ën.

US News vë në dukje se “Tre lumenjtë kryesorë evropianë – Rhine, Meuse dhe Schelde – përshkojnë fqinjët Gjermani dhe Belgjikë në portet e zënë të vendit”.

20. Suedia

Suedia u rendit e 21-ta në vitin 2019, do të thotë se u rrit këtë vit.

US News thotë se “është një nga vendet më të mëdha në Bashkimin Evropian për nga masa e tokës”.

19. Spanjë

Spanja u rendit si e 23-ta vitin e kaluar.

US News vë në dukje ndikimin e tij në të gjithë botën pas dekadave të kolonializmit.

18. Katar

Katari është një tjetër ngritës i madh. Ajo u rendit si e 24-ta vitin e kaluar.

US News vë në dukje pasurinë e saj monetare pavarësisht nga madhësia e vogël: “Tani i pasur me naftë dhe gaz natyror, Katari është një nga vendet më të pasura në botë”.

17. Italia

Italia u rendit në vendin e 18-të vitin e kaluar.

US News vë në dukje se tërheq 40 milionë turistë çdo vit.

16. Turqia

Turqia gjithashtu u rendit në vendin e 16-të në 2019-ën.

Lajmet e SHBA-së thonë se është “shtëpi e një kryqëzimi unik të kulturës, ndërsa kombi bashkon Azinë me Evropën.

“Për më shumë se një dekadë, luftërat për pushtet midis një qeverie laike të mbështetur nga ushtria dhe një lëvizje fetare gjithnjë e më popullore kanë ngritur shqetësime për stabilitetin e qeverisë”.

15. Australia

Australia u rendit në të njëjtin pozicion vitin e kaluar.

US News vë në dukje se vendi është unik në atë që merr një kontinent të tërë.

14. India

India u rrit për tre vende në krahasim me vitin e kaluar, kur u rendit në vendin e 17-të.

Shtëpi me 1.4 miliardë njerëz, India “është vendi i dytë më i populluar në botë pas Kinës, dhe ka afërsisht një të gjashtën e popullsisë në botë”.

13. Zvicra

Zvicra u ngrit një vend në krahasim me vitin e kaluar, kur ishte e 14-ta.

US News vë në dukje: “Është një nga vendet më të pasura në botë dhe ka qenë i mirënjohur ndër shekuj për asnjanësinë e tij”.

12. Kanada

Kanada është në të njëjtin pozicion siç ishte vitin e kaluar.

Kanada është vendi i dytë më i madh në botë për nga sipërfaqja tokësore, dhe US News thotë se “shkretëtira e saj e gjerë në veri luan një rol të madh në identitetin kanadez, ashtu si edhe reputacioni i vendit për të mirëpritur emigrantët”.

11. Emiratet e Bashkuara Arabe

Pozicioni i Emiratet e Bashkuara Arabe është i njëjtë me atë që ishte në vitin 2019.

“Ndërsa është konservator me zemër, Emiratet e Bashkuara Arabe është një nga vendet më liberale të Gjirit, me një kushtetutë që lejon lirinë e fesë”.

10. Arabia Saudite

Arabia Saudite ra një vend në krahasim me vitin e kaluar, kur u rendit në vendin e 9-të.

US News e quan atë “gjiganti i Lindjes së Mesme” për shkak të tokës së saj tokësore, dhe vë në dukje rëndësinë e tij për myslimanët.

“Miliona myslimanë të devotshëm nga e gjithë bota marrin pjesë në një pelegrinazh në Mekë çdo vit”.

9. Koreja e Jugut

Koreja e Jugut u rendit në vendin e 10, një vend më të ulët, vitin e kaluar. US News vuri në dukje konfliktin e vazhdueshëm me Korenë e Veriut.

8. Izraeli

Izraeli gjithashtu u rendit në vendin e 8-të vitin e kaluar.

“Për madhësinë e tij relativisht të vogël, vendi ka luajtur një rol të madh në  çështjet globale. Vendi ka një ekonomi të fortë, monumente me rëndësi për disa fe dhe marrëdhënie të tendosura me shumë nga fqinjët e saj arabë”, tha US News.

7. Japoni

Japonia u rendit gjithashtu në vendin e 7-të vitin e kaluar.

US News e quan atë “një nga kombet më të arsimuar dhe me teknoligjinë më të avancuar në botë”.

6. Franca

Pozicioni i Francës është i pandryshuar në krahasim me vitin e kaluar.

US News tha: “Është e vështirë të mbivlerësohet ndikimi që Franca ka në botë, si në të kaluarën ashtu edhe sot.

“E vendosur në Evropën Perëndimore, Franca është një nga vendet më të vjetra në botë, dhe shtrirja e saj shtrihet në të gjithë globin përmes shkencës, politikës, ekonomisë dhe mbase mbi të gjitha, kulturës. Duke filluar nga mesjeta, Franca evoluoi përmes mbretërisë, perandorisë dhe më në fund, në një republikë. Ishte një nga vendet e para që mbrojti të drejtat e individit”.

5. Mbretëria e Bashkuar

Mbretëria e Bashkuar gjithashtu u rendit në vendin e 5-të vitin e kaluar.

US News e quan atë “një komb shumë të zhvilluar që ushtron një ndikim të konsiderueshëm ndërkombëtar ekonomik, politik, shkencor dhe kulturor”.

Ai gjithashtu vuri në dukje votën e vendit për t’u larguar nga Bashkimi Evropian dhe tha se kjo “nxiti në ankth për rolin e vendit në skenën globale”.

4. Gjermania

Gjermania gjithashtu u rendit e 4-ta në 2019-ën.

“Gjermania, si kombi më i populluar në Bashkimin Evropian, posedon një nga ekonomitë më të mëdha në botë dhe ka parë që roli i saj në bashkësinë ndërkombëtare të rritet në mënyrë të qëndrueshme që nga ribashkimi”, tha US News.

3. Kina

Pozicioni i Kinës nuk ka ndryshuar që nga viti i kaluar.

US News thotë se është “shtëpi e një prej civilizimeve më të vjetra në botë” dhe thotë se është “më e populluara në botë”.

2. Rusia

Rusia gjithashtu u rendit e dyta vitin e kaluar.

Shkalla e Rusisë është e vështirë të imagjinohet”,tha US News.

“Është vendi më i madh në botë me masën tokësore – gati dy herë më i madh se Kanadaja, vendi i dytë më i madh në botë – dhe mbulon të gjithë Azinë veriore dhe pjesën më të madhe të Evropës Lindore. Ai ndan kufijtë tokës me më shumë se një duzinë vendesh, dhe ndan kufijtë detarë me Japoninë dhe Shtetet e Bashkuara”.

1. Shtetet e Bashkuara

SHBA ruan pozicionin e saj si vendi më i fuqishëm në botë.

US News e quan atë “fuqia më dominuese ekonomike dhe ushtarake në botë”.

Ai gjithashtu vuri në dukje se qëndrimet e Presidentit Donald Trump mbi emigracionin dhe tregtinë “kanë ngritur pyetje në të gjithë botën, përfshirë nga aleatët më të afërt të vendit, për kursin e ardhshëm të vendit në skenën globale”.