Si po i përshtatin vendet arabe traditat e Ramazanit në pandemi?

Si po i përshtatin vendet arabe traditat e Ramazanit në pandemi?

Autoritetet myslimane kanë diskutuar rregulloret për lutjet në internet dhe ndalimin e darkave publike pas perëndimit të diellit ndërsa Ramazani fillon këtë javë. Shumë xhami janë të mbyllura dhe rekomandohen vaksinat.

Muaji i Ramazanit fillon të hënën për disa vende në Amerikë dhe të martën për pjesën më të madhe të botës. Koha e saktë e fillimit varet nga dukshmëria e hënës së re, me shumicën e vendeve myslimane pas shikimit të hënës së re nga Arabia Saudite, e cila do të ishte të martën, shkruan DW, transmeton Insajderi.

Ramazani, është muaji më i rëndësishëm në kalendarin islamik, kur myslimanët besojnë se Zoti ia zbuloi ajetet e para të Kuranit, Profetit Muhamed.

Në këtë vit të dytë të pandemisë, rregulloret për Ramazanin duhet të përshtaten.

Hapësirë e limituar ​​dhe kufizime

Për të frenuar numrin e infeksioneve, shumica e vendeve kanë ulur numrin e vizitorëve në xhami në 20-30% të kapacitetit të tyre të zakonshëm. Gjithashtu mbajtja e maskave do të jetë e detyrueshme. Në mënyrë që të shmangen më tej tubimet jashtë xhamive, vaktet tradicionale para lindjes së diellit dhe pas perëndimit të diellit, Suhur dhe Iftar, të cilat shpesh ndaheshin në çadrat publike të Ramazanit, janë të ndaluara në të gjithë rajonin.

Kjo do të ndikojë shumë tek njerëzit në nevojë, të cilët shpesh hanin falas në prishjen e agjërimit. Disa vende, të tilla si Emiratet e Bashkuara Arabe, kanë premtuar të organizojnë dërgesat e vaktit të Iftarit për njerëzit e varfër.

Konsensusi midis autoriteteve fetare është se lutja në shtëpi është opsioni më i sigurt gjatë muajit të Ramazanit.

Lutje online?

Disa lutje madje mund të transmetohen. “Në Islam, lutja ka dy pjesë. Pjesa e parë është mësimdhënia dhe predikimi nga imami ndërsa besimtarët dëgjojnë”, Sheik Mohammed Abu Zaid, kryetari i Gjykatës Sunite dhe imam i xhamisë më të madhe në qytetin libanez të Saida, i tha DW-së. “Kjo pjesë mund të bëhet në internet”,tha ai. Sidoqoftë, pjesa e dytë, me besimtarët që luten së bashku dhe kryejnë mbledhjen rituale, “nuk mund të bëhet në internet ose nga një vend i largët”.

Mansour Ali, një pedagog në studimet Islame në Universitetin e Cardiff, tha për Al-Jazeera se shumica e studiuesve “mohojnë vlefshmërinë e çdo forme të lutjeve virtuale me xhemat”. Arsyeja kryesore është se adhurimi kërkohet të mbahet në të njëjtën hapësirë ​​fizike si imami, ose udhëheqësi i lutjes.

Klerikët në Egjipt dhe Arabinë Saudite pajtohen me këtë diferencim dhe kanë lëshuar fetva, ose verdikte fetare, duke deklaruar se lutjet komunale në internet nuk janë të vlefshme. Zgjidhja e tyre është të luten në shtëpi me të dashurit. /Insajderi.com