Si u organizua “Festivali Lakuriq” këtë vit në Japoni?

Si u organizua “Festivali Lakuriq” këtë vit në Japoni?
Burimi i fotografisë: BEHROUZ MEHRI/AFP/AFP via Getty Images

Këtë kohë, çdo vit mijëra mblidhen për Hadaka Matsuri të përvitshme të Japonisë – i njohur gjithashtu si “Festivali Lakuriq”.

I njohur gjithashtu si Saidaiji Eyo, Hadaka Matsuri zhvillohet të shtunën e tretë të shkurtit në tempullin Saidaiji Kannonin dhe ky vit nuk ishte përjashtim, shkruan BBC, transmeton Insajderi.

Por pandemia Covid-19 ka ndikuar mbi procedurat e vitit 2021, duke i detyruar organizatorët të reduktojnë gjërat në mënyrë të konsiderueshme.

Hadaka Matsuri feston bekimet e një korrje të begatë, prosperitetit dhe pjellorisë.

Në kohë normale, fillon në mes të pasdites me një event për djem të rinj – që synon nxitjen e interesit në brezat e rinj. Në mbrëmje, rreth 10,000 pjesëmarrës burra kalojnë një orë ose dy duke vrapuar nëpër mjediset e tempullit duke u përgatitur dhe pastrohen me ujë të ftohtë acar, përpara se të futen në ndërtesën kryesore të tempullit.

Ata nuk janë aq të zhveshur sa sugjeron emri i festivalit. Ka një sasi minimale veshjesh; zakonisht një mbulesë japoneze e quajtur “fundoshi” dhe një palë çorape të bardha të quajtura “tabi”.

Kur dritat shuhen në orën 10:00, një prift hedh 100 tufa me thupra dhe dy shkopinj të shenjtë.

Është një skenë që do të ishte e pa mendueshme sot. Burrat, të mbushur si sardele, tallen me njëri-tjetrin për të kapur njërën prej tufave dhe / ose dy shkopinjtë. Kushdo që ka sukses është i garantuar me një vit me fat, sipas legjendës. (Shingi janë më të kërkuar se degët më pak të lakmuara, të cilat mund të merren në shtëpi.)

E gjithë ngjarja zgjat rreth 30 minuta dhe pjesëmarrësit përfundojnë me disa prerje, mavijosje dhe nyje të ndrydhura. /Insajderi.com