Sistemi sekret i paraburgimit në Kinë – pamje direkt nga brenda

Sistemi sekret i paraburgimit në Kinë – pamje direkt nga brenda

Merdan Ghappar një model ujgur në Kinë, është mësuar të pozojë para kamerës. Por një video e fundit, ai shfaqet tërësisht një person tjetër.

Duke e mbajtur kamerën me dorën e djathtë, ai zbulon rrobat e tij të pista, kycet e ënjtura të këmbëve,  dhe një palë pranga që fiksojnë kyçin e majtë në kornizën metalike të shtratit – e vetmja pjesë e mobiljeve në dhomë, shkruan BBC, transmeton Insajderi.

Videoja e  Ghappar, së bashku me një numër mesazhesh shoqëruese, gjithashtu kaluan në BBC, së bashku ofrojnë një pamje të jashtëzakonshme dhe jashtëzakonisht të rrallë të sistemit të paraburgimit shumë të sigurt dhe sekret të Kinës – dërguar direkt nga brenda.

Materiali i bashkangjiet një mori provash që dokumentojnë ndikimin e luftës së Kinës kundër asaj që i quan “tre forcat e liga” të separatizmit, terrorizmit dhe ekstremizmit në rajonin e perëndimit të vendit të Xinjiang.

Gjatë viteve të kaluara, vlerësime të besueshme sugjerojnë, më shumë se një milion ujgurë dhe pakicat e tjera janë detyruar të futen në një rrjet kampesh shumë të sigurta në Xinjiang për të cilin Kina ka këmbëngulur se janë shkolla vullnetare për trajnime kundër ekstremizmit.

Mijëra fëmijë janë ndarë nga prindërit e tyre dhe – tregojnë studimet e fundit – gratë u janë nënshtruar me forcë metodave të kontrollit të lindjes. /Insajderi.com