Skllavëria Moderne – Njerëzit në Libi shiten sikur mallrat

Skllavëria Moderne – Njerëzit në Libi shiten sikur mallrat

Çdo vit, dhjetëra mijëra njerëz largohen nga kufijtë e Libisë. Ata janë refugjatë që ikin nga konflikti në kërkim të mundësive më të mira në Evropë.

Shumica kanë shitur gjithçka që ata zotërojnë për të financuar udhëtimin përmes Libisë në bregdet dhe për të kaluar portin për në Mesdhe.

Nuk është një makinë e cila po përdoret, apo një copë toke, ose një send mobilje. Madje nuk është as mall, kontrabandistet po shfrytezojnë thellë qëniet njerëzore të Libisë të cilët po ikin nga vendi i tyre për kerkimin e një  jete më të mirë në vëndet e Evropes.

Por, shfrytëzimi ndaj këtyre njerëzve nga ana kontrabandistëve nënkupton se pak anije kanë qëllim për ti derguar pasagjeret libian në vendet e tyre evropiane, ata po i kapin pasagjeret dhe po i shfrytezojnë në forma të ndryshme, ata i shesin ata sikur të ishin mall, shkruan CNN.

Pra, kontrabandistët bëhen zotërinj, migrantët dhe refugjatët bëhen skllevër.

“Unë jam duke vuajtur për ta. Ajo që kam parë këtu çdo ditë, më besoni, më bën të ndjejë dhimbje për ta”, tha njëri prej tyre.

Mbajtja e kamerave të fshehura në një pronë jashtë kryeqytetit të Tripolit muajin e kaluar, dëshmojmë se një duzinë njerëzish shfrytëzohen skajshmërisht gjatë tentimit të ikjeve nga Libia në vendët Evropiane.

The Treeq Alsika Migrant Detention Center in Tripoli, where some migrants are held by Libyan authorities before they are repatriated.