Tani që anija është e lirë, nisin hetimet për bllokimin e kanalit të Suezit

Tani që anija është e lirë, nisin hetimet për bllokimin e kanalit të Suezit

Ekspertët hipën në anijen masive të kontejnerëve që kishte bllokuar Kanalin Suez të Egjiptit dhe kishte ndaluar tregtinë globale për gati një javë, duke kërkuar përgjigje për një pyetje të vetme që mund të kishte miliarda dollarë në pasoja ligjore: Çfarë shkoi keq?

Ndërsa kolonat e anijeve përsëri filluan të udhëtonin nëpër arterien që lidhte Mesdheun dhe Detin e Kuq, një ofrues i shërbimit të kanalit tha se më shumë se 300 anije që mbanin gjithçka, nga nafta e papërpunuar te bagëtia po prisnin radhën e tyre, një proces që do të zgjasë me ditë, shkruan AP, transmeton Insajderi.

Kur faji caktohet, ka të ngjarë të çojë në vite gjyqësore për të rimbursuar kostot e riparimit të anijes, rregullimin e kanalit dhe rimbursimin e atyre, anijet e të cilëve u bllokuan.

“Kjo anije është një konglomerat shumëkombësh”, tha Kapiteni John Konrad.

Një pilot i lartë i kanalit, duke folur në kushte anonimiteti sepse nuk ishte i autorizuar të fliste me gazetarë, i tha Associated Press se ekspertët po kërkonin shenja dëmtimi dhe po përpiqeshin të përcaktonin pse anija u përplas.

Mund të ketë dëme të konsiderueshme në anije, paralajmëroi Konrad. I mbërthyer për ditë nëpër kanal, mesi i anijes u ngrit dhe ra me baticën, duke u përkulur lart e poshtë nën peshën e jashtëzakonshme të rreth 20,000 kontejnerëve në të gjithë gjatësinë e saj 400 metra.

Tokëzimi i anijes kishte ndaluar miliarda dollarë në ditë në tregtinë detare. Analistët parashikojnë që mund të duhen të paktën edhe 10 ditë për të pastruar vendin ku ishte bllokuar.

Humbjet ndaj transportuesve, si dhe çdo dëmtim fizik i vetë anijes, ka të ngjarë të çojë procese gjyqësore. /Insajderi.com