Taylor: Trump foli përmes telefonit për hetimet

William Taylor, një diplomat amerikan, zbuloi se stafi i tij dëgjoi presidentin Donald Trump të fliste me ambasadorin Gordon Sondland përmes telefonit mbi hetimet.

Taylor: Trump foli përmes telefonit për hetimet

Në një seancë dëgjimore publike të dëshmitarëve në procesin e tërheqjes së presidentit Trump në Kongres, Taylor tha se disa nga punonjësit e tij ishin në një restorant me Sondland, një ditë pas bisedës së 25 korrikut midis presidentit Trump dhe presidentit të sapozgjedhur të Ukrainës, Volodymyr Zelensky.

Sondland përdori celularin e tij për të thirrur Trump nga një restorant, dhe punonjësit e dëgjuan Trump duke pyetur në anën tjetër të telit për “hetime”.

Taylor e kuptoi nga kjo që ishte një hetim mbi Biden dhe Burisma Group, një firmë ukrainase që punësoi Hunter Biden si drejtor në 2014. Hunter është djali i Joe Biden, kundërshtari kryesor demokrat i Trump.

“Sondland i tha presidentit se ukrainasit ishin të gatshëm të shkonin me të, dhe pasi thirri një nga oficerët e Taylor, ai e pyeti Sondland se çfarë mendonte Trump për Ukrainën”, tha ai.

Ambasadori Sondland u përgjigj se presidenti Trump është më i interesuar të hetojë Biden.

“Ka dy kanale të politikës amerikane ndaj Ukrainës – të rregullta dhe të parregullta. Kam punuar në mbështetje të rregullt, të SHBA për luftën e Ukrainës kundër korrupsionit. Ky kanal është përgjegjës për politikën e jashtme të SHBA kundër Ukrainës. Në të njëjtën kohë, unë hasa në një kanal informal të politikës amerikane që ajo përfshinte Kurt Walker, Gordon Sondland, Rick Perry, Mike Malwayney dhe Rudy Giuliani “, tha Taylor.

Ai gjithashtu tregoi se iu bë e qartë në mesin e korrikut se takimi i kërkuar nga presidenti i Ukrainës ishte kushtëzuar me një hetim mbi biznesin e djalit të  Joseph Biden dhe ndërhyrjen e Ukrainës në zgjedhjet e SHBA – dhe se ky kushtëzim, sipas tij, ishte vendosur përmes një kanali të parregullt dhe Giuliani.

“Ambasadori i BE-së Gordon Sondland më tha që Trump dëshiron që Zelensky të thotë publikisht se ai ka filluar hetimin e Biden dhe se gjithçka varet nga kjo – jo vetëm takimi i Shtëpisë së Bardhë, por edhe pagesa e ndihmës ushtarake. Unë i thashë Sondland se Trump duhet më shumë të respektojë shtetin e huaj dhe të heqë dorë nga kërkesat e tij,”tha Taylor.

Pyetjeve nga përfaqësuesit ligjorë dhe përfaqësuesit në Kongres, të transmetuara drejtpërdrejt në televizion, iu përgjigjën edhe këshilltari i sekretarit të Shtetit  George Kent. Ai, gjithashtu, dëshmoi se presidenti Donald Trump po i bënte presion Ukrainës për të fituar përfitime politike.

Seancat dëgjimore publike të dëshmitarëve në Dhomën e Përfaqësuesve filluan me një fjalim të Adam Schiff, kryetarit të Komitetit të Inteligjencës, i cili po udhëheq hetimin për tërheqjen e Trump.

Schiff tha në fjalën e tij të hapjes se fokusi i hetimit ishte të përcaktonte nëse presidenti Donald Trump kishte abuzuar me pozitën dhe i kërkoi Ukrainës të ndërhynte në zgjedhjet e SHBA-së, qoftë duke e zhvatur apo shantazhuar një vend aleat.

Presidenti Trump, sipas Reuters, tha se ai ishte “shumë i zënë” për të parë dëshmitë në Kongres dhe përsëriti që i gjithë procesi ishte një “gjueti shtrigash”.