Të martën emërohet kryeministri i ri në Britani

Të martën emërohet kryeministri i ri në Britani

Johnson dhe Jeremy Hunt janë në garë për kryeministrin e ri të Britanisë që pritet të bëhet publik të martën.

Votat e rreth 160 mijë anëtarëve të Partisë Konservatore do të kuptohet më vonë gjatë ditës në Londër.

Fituesi do të kthehet zyrtarisht në kryeministër gjatë ditës së mëkurë.

Johnson, ish-kryetar i Londrës, konsiderohet favorit për këtë pozitë.

Kryeministrja britanike,

Theresa May, e cila ka dhënë dorëheqje në shenjë revolte pas mospërkrahjes së politikës së saj për largim të Britanisë nga Bashkimi Evropian, do të drejtojë mbledhjen e fundit të kabinetit britanik, ditën e martë.

Fushata për të fituar pozitën e liderit të Partisë Konservatore dhe rrjedhimisht edhe të kryeministrit është dominuar nga diskutimet për Brexit.

Hunt, Sekretar i Jashtëm britanik, ka thënë se synon të sigurojë një Brexit me marrëveshje.

Johnson në anën tjetër ka thënë se kërkon që patjetër të largojë Britaninë nga BE-ja më 31 tetor, duke përfshirë mundësinë e largimit pa marrëveshje.

Britania pritet të largohet nga BE-ja më 31 tetor të këtij viti, mirëpo fillimisht parlamenti në Mbretërinë e Bashkuar duhet të miratojë kushtet e largimit, transmeton rel.

Vendimi për Brexit ka ardhur pasi 52 për qind e votuesve kanë votuar për dalje të Britanisë nga BE-ja kundruall 48 për qind që kanë kundërshtuar atë, në referendumin e mbajtur më 2016.