Të paktën 600 persona të vrarë në masakrën në Mai Kadra 

 Të paktën 600 persona të vrarë në masakrën në Mai Kadra 

Të paktën 600 civilë u vranë në një masakër të drejtuar etnikisht në fillim të këtij muaji në qytetin Mai Kadra në rajonin Tigray të Etiopisë, ka thënë organi i të drejtave të njeriut të vendit pas një hetimi, transmeton Insajderi. Tigray ka qenë dëshmitar i luftimeve të rënda që nga katër nëntori, kur kryeministri etiopian Abiy Ahmed filloi një sulm kundër qeverisë rajonale pas sulmeve të pretenduara nga forcat e sigurimit Tigrayan kundër posteve ushtarake të qeverisë qendrore në rajonin verior, raporton Al Jazeera.

Që nga ajo kohë, informacioni ka qenë i vështirë për tu marrë dhe verifikuar, me ndërprerjen e komunikimeve dhe kontrollimin e qasjes në Tigray. Të dy palët janë akuzuar për kryerjen e mizorive kundër civilëve, me mijëra njerëz që besohet të jenë vrarë deri më tani dhe dhjetëra mijëra të zhvendosur.

Vrasjet në Mai Kadra më nëntë nëntor u raportuan për herë të parë nga vëzhguesi i të drejtave Amnesty International tre ditë më vonë, duke shkaktuar frikën e krimeve të luftës që po kryheshin ndërsa luftimet u intensifikuan. Më 14 nëntor, Komisioni Etiopian për të Drejtat e Njeriut (EHRC) dërgoi një ekip ekspertësh në rajon për një hetim që zgjati deri më 19 nëntor.

Të martën, organi i caktuar nga qeveria, por i pavarur tha se kishte gjetur se vrasjet ishin kryer nga një grup i të rinjve lokalë të quajtur Samri, me mbështetjen e civilëve të tjerë Tigrayan, policisë dhe milicisë.

Duke cituar burime, përfshirë dëshmitarët, të anketuarit e parë dhe të mbijetuarit, EHRC tha se vlerësoi të paktën 600 civilë të vrarë në Mai Kadra por shtoi se numri i të vdekurve kishte të ngjarë të ishte më i lartë. /Insajderi.com