Trump: Marrëveshja me Kinën mund të presë deri pas zgjedhjeve

Trump: Marrëveshja me Kinën mund të presë deri pas zgjedhjeve

Presidenti amerikan Donald Trump duket se ka zvogëluar shanset e një marrëveshjeje për t’i dhënë fund luftës tregtare SHBA-Kinë para fundit të këtij viti, raporton AP.

Trump tha në Londër, ku po merr pjesë në samitin e NATO-s, se i vetmi faktor kufizues për arritjen e një marrëveshje me Kinën është nëse ai dëshiron marrëveshjen e arritur.

Duke iu përgjigjur vërejtjeve të gazetarëve se qëllimi i tij i mëparshëm ishte të arrinte një marrëveshje deri në fund të këtij viti, Trump tha: “Unë nuk kam një afat, jo.”

“Në disa mënyra, më pëlqen ideja të pres deri pas zgjedhjeve,” shtoi ai.

Ai më parë sugjeroi që Kina dëshiron të presë zgjedhjet presidenciale të SHBA për të negociuar një marrëveshje tregtare.

Tensionet midis dy vendeve shpërthyen përsëri javën e kaluar pasi Trump nënshkroi një ligj që shpreh mbështetjen e SHBA për protestuesit në Hong Kong.

Kërcënim për bisedimet tregtare SHBA-Kinë është 15 dhjetori si afati i fundit për tarifat e reja amerikane që do të futen në shumë produkte kineze, përfshirë telefonat e zgjuar dhe laptopë.

Presioni është duke u ngritur nga të dy palët për të përfunduar punën në dokument përpara afatit, të cilin presidenti amerikan e quajti “fazën e parë” të marrëveshjes së kufizuar, megjithëse Trump mund të shtyjë afatin për përfundimin e marrëveshjes duke vonuar tarifat, siç bëri në tetor, për të dhënë më shumë kohë për të negociuar.