Trupat franceze u vendosën të shmangin gjyqin mbi masakrën e Ruandës, nuk pranojnë se kishin një pjesë të fajit në masakrimin e njerëzve të pafajshëm

Trupat franceze u vendosën të shmangin gjyqin mbi masakrën e Ruandës, nuk pranojnë se kishin një pjesë të fajit në masakrimin e njerëzve të pafajshëm

Anëtarët e forcave të armatosura franceze të dislokuara në Ruandë gjatë gjenocidit 1994 e vendosën të hënën për të shmangur çdo gjykim pasi prokurorët rekomanduan që gjykatësit të heqin një çështje që i akuzonte ata për bashkëpunim në krime kundër njerëzimit për mosveprimin e tyre në një masakër, transmeton Insajderi.

Të mbijetuarit e therjes së qershorit 1994 në kodrat e Bisesero në Ruandën perëndimore kishin akuzuar trupat franceze për braktisjen e qëllimshme të tyre tek ekstremistët Hutu, të cilët vranë qindra njerëz në zonë brenda ditësh, raporton Al Jazeera.

Thirrja për të hequr dorë nga çështja 15-vjeçare pasoi një raport të madh në mars duke ekzaminuar akuzat për rolin e Francës në gjenocid, i cili zbuloi se Parisi kishte qenë “i verbër” ndaj përgatitjeve, por jo bashkëpunëtor në vrasjet.

Prokurorët e Parisit arritën në përfundimin se hetimi “nuk bëri të mundur të përcaktohej se forcat franceze mund të kishin qenë fajtore për krimet e bashkëpunimit në gjenocid dhe krimet kundër njerëzimit”.

Hetimi nuk konfirmoi se kishte pasur ndonjë “ndihmë ose ndihmë nga forcat ushtarake franceze gjatë kryerjes së mizorive”, tha kryeprokurori i Parisit Remy Heitz.

As, shtoi ai, nuk përcaktoi që forcat franceze “u përmbajtën nga ndërhyrja përballë gjenocidit ose krimeve kundër njerëzimit për shkak të një marrëveshje paraprake”. /Insajderi.com