Vaksinat anti-COVID: Moderna më praktike se Pfizer-BioNtech

Vaksinat anti-COVID: Moderna më praktike se Pfizer-BioNtech

Zyrtarët shëndetësorë të Shteteve të Bashkuara janë vendosur ta rishikojnë një vaksinë COVID-19 të zhvilluar nga Moderna Inc me bazë në Massachussetts javën e ardhshme, transmeton Insajderi.

Vaksina, e zhvilluar në partneritet me Institutet Kombëtare të Shëndetit, përdor të njëjtën qasje themelore për inokulimet si një tjetër vaksinë e zhvilluar nga Pfizer-BioNTech që ka qenë në krye të shenjave për autorizimet qeveritare në të gjithë botën, raporton Al Jazeera.

Studimet klinike kanë treguar që vaksina e Moderna-s është rreth 94 përqind e efektshme.

Ndërkohë, një përmbledhje e vaksinës Pfizer-BioNTech nga Administrata e Ushqimit dhe Barnave (FDA) nuk gjeti flamuj të kuq, tha agjensia të martën. Këshilltarët e jashtëm për agjencinë do të takohen të mërkurën për të diskutuar rekomandimin e vaksinës për përdorim urgjent. Ata do të takohen përsëri më 17 dhjetor për të diskutuar të njëjtën gjë për Moderna.

Nëse të dy vaksinat janë të autorizuara, SH.B.A. mund të ketë dy vaksina të gatshme për përdorim në javët e ardhshme.

Ashtu si Pfizer-BioNTech, vaksina e Moderna përdor lajmëtarë sintetikë të acidit Ribonukleik (ARN) që përdorin kodin gjenetik nga koronavirusi për të nxitur qelizat njerëzore të gjenerojnë një të ashtuquajtur proteinë “spike” që gjendet në pjesën e jashtme të virusit.

Procesi krijon një përgjigje imune nga trupi, i cili bllokon përfundimisht koronavirusin aktual nga mbyllja e qelizave.

Vaksina e Moderna do të kërkojë dy injeksione, të cilat duhet të administrohen 28 ditë me diferencë. Ashtu si homologu i tij Pfizer-BioNTech, ai gjithashtu duhet të mbetet në depo të ftohtë para përdorimit, një fakt që paraqet pyetje logjistike në lidhje me transportin dhe ruajtjen.

Sidoqoftë, vaksina e Moderna mbetet e qëndrueshme për gjashtë muaj në negativ 20 gradë Celcius (negativ katër gradë Fahrenheit) dhe për 30 ditë në një frigorifer standard mjekësor, sipas kompanisë. Ndërkohë, vaksina Pfizer-BioNTech duhet të mbahet në rreth -70C (-94F) për të qëndruar e qëndrueshme për 30 ditë dhe zgjat vetëm pesë ditë në ftohje standarde.

Ky ndryshim mund ta bëjë Moderna më të përshtatshme për shpërndarje në zonat rurale, me zyrtarin kryesor teknik të kompanisë dhe zyrtarin e cilësisë duke thënë në një deklaratë të nëntorit ndryshimi “do të mundësonte shpërndarje më të thjeshtë dhe më shumë fleksibilitet për të lehtësuar vaksinimin në shkallë më të gjerë në Shtetet e Bashkuara dhe pjesë të tjera të botës”. /Insajderi.com