Variantet e reja të Coronavirus-it paraqesin rrezik të madh për ekonominë globale

Variantet e reja të Coronavirus-it paraqesin rrezik të madh për ekonominë globale

Pandemia mund të godasë ekonominë globale këtë vit megjithë programet masive të vaksinimit dhe nivele të papara të stimulit, sipas Fondit Monetar Ndërkombëtar, shkruan CNN, transmeton Insajderi.

FMN pret që ekonomia globale të rritet me 5.5% këtë vit, tha ai të martën, ose 0.3 pikë përqindje më shpejt se parashikimi i tij i mëparshëm në tetor.

Përmirësimi pasqyron “pritjet e një forcimi të aktivitetit të vaksinës më vonë gjatë vitit dhe mbështetje shtesë të politikës në disa ekonomi të mëdha”, tha grupi. (FMN vlerëson se ekonomia botërore u tkurr me 3.5% në vitin 2020, tkurrja e saj më e madhe në kohë paqeje që nga Depresioni i Madh.)

Por gjithashtu paralajmëroi që infeksionet në rritje në fund të vitit 2020, bllokimet e reja dhe problemet logjistike me shpërndarjen e vaksinave mund të pengojnë rritjen.

Nëse variantet e reja të Coronavirusit rezultojnë gjithashtu të vështira për t’u përmbajtur, prodhimi global këtë vit do të ishte 0.75% më pak sesa pret FMN-ja.

Duke parë më tej përpara, FMN pret që rritja globale të ngadalësohet në 4.2% në 2022. /Insajderi.com