Vendet e BE-së dënojnë Hungarinë për ligjin anti-LGBTQ

Vendet e BE-së dënojnë Hungarinë për ligjin anti-LGBTQ

Gjermania, Holanda, Suedia, Franca dhe Irlanda ishin midis vendeve të Bashkimit Evropian që dënuan Hungarinë të martën për një ligj të ri anti-LGBTQ.

Ligji i ri që ndalon “shfaqjen dhe promovimin e homoseksualitetit” nën 18 vjeç shkel qartë vlerat e Bashkimit Evropian, tha ministri i çështjeve evropiane të Gjermanisë përpara bisedimeve me 27 homologët e tij të BE-së rreth shqetësimeve të thella se Hungaria dhe Polonia shkelin ligjin duke shkelur liritë e gjykatave, akademikëve dhe mediave, si dhe kufizimi i të drejtave të grave, migrantëve dhe pakicave.

“Bashkimi Evropian nuk është kryesisht një treg i vetëm ose një union monetar. Ne jemi një komunitet vlerash, këto vlera na lidhin të gjithëve”, u tha Roth gazetarëve përpara takimit në Luksemburg, shkruan Reuters, transmeton Insajderi.

“Nuk duhet të ketë absolutisht asnjë dyshim se pakicat, pakicat seksuale gjithashtu, duhet të trajtohen me respekt.”

Belgjika, Holanda dhe Luksemburgu janë autore të një deklarate të përbashkët që dënon ndryshimet e fundit ligjore nën Kryeministrin Viktor Orban si shkelje të së drejtës për lirinë e shprehjes dhe një “formë flagrante të diskriminimit bazuar në orientimin seksual”.

Ministri suedez tha se ligji hungarez ishte “grotesk.

“Unë jam shumë i shqetësuar … ishte e gabuar ajo që ka ndodhur atje dhe duhet të ndalet,” tha Thomas Byrne i Irlandës. “Është një moment shumë i rrezikshëm për Hungarinë dhe për BE-në gjithashtu”./Insajderi.com