Virusi Zika vë në pikëpyetje pjesëmarrjen e SHBA-së në Rio 2016

Virusi Zika vë në pikëpyetje pjesëmarrjen e SHBA-së në Rio 2016

Komiteti Olimpik i Shteteve të Bashkuara të Amerikës i ka dërguar mesazh federatave sportive të Amerikës që atletët dhe trajnerët e tyre mund të zgjedhin mundësinë që të mos shkojnë në “Rio 2016” nëse frikohen nga virusi Zika.

Mesazhi u dha nga liderët e Komitetit Olimpik Amerikan në një takim ku ishin të ftuar krerët e federatave sportive amerikane në fund të janarit, sipas dy njerëzve që morrin pjesë në këtë takim, njofton agjencia e lajmeve ‘Reuters’.

Federata u ka thënë atyre se askush nuk duhet të shkojë në këto Lojëra Olimpike “nëse nuk ndihen të qetë për të shkuar”.

zikapidhio

Ky udhëzimi i Komitetit Olimpik Amerikan është shenjë tjetër që zyrtarët amerikanë e kanë marrë seriozisht shqetësimin e virusit Zika në “Rio 2016”, duke e ditur që disa atletë dhe stafi mbështetës kanë për të marrë një vendim të vështirë nëse do të marrin pjesë Olimpiadë, raporton Insajderi.

Autoritetet shëndetësore globale dyshojnë se virusi i përhapur së fundmi, ka arritur kulmin në Brazil.
Si rezultat i kësaj, Organizata Botërore e Shëndetësisë e shpalli datën një shkurt si ditë emergjence, dhe qendra amerikane për kontrollin dhe parandalimin e sëmundjeve ka këshilluar gratë shtatzëna të shmangin udhëtimet në vende të rrezikuara nga virusi Zika.

Shtetet e Bashkuara të Amerikës janë vendi që kanë fituar më së shumti medalje në Olimpiadën e Londrës 2012, dhe çdo ndërprerje e pranisë së saj në Lojërat Olimpike të këtij viti do ta bënte këtë ngjarje më pak të rëndësishme.