Zbulohen mbetjet e ritualeve misterioze të civilizimit më të vjetër se Inkët

Zbulohen mbetjet e ritualeve misterioze të civilizimit më të vjetër se Inkët

Para se inkët të vinin në pushtet mbi zonat e mëdha që shtrihen nga Kolumbia në Kili, një shoqëri e fshehtë dhe e lashtë ishte vendosur në rajon, shkruan Science Alert.

Kjo perandori e lashtë u quajt nga historianët kultura Tiahuanaco. Për këtë  kulturë para-kolumbiane nuk dihet shumë. Njohuria që kemi për ta dhe kulturën e tyre vjen nga gjetjet arkeologjike, dhe tani shkencëtarët në liqenin Titikaka kanë zbuluar një pjesë tjetër të enigmës.

Gjatë gërmimit arkeologjik në ujërat pranë Ishullit të Diellit në Bolivi, studiuesit gjetën dëshmi të riteve të lashta rituale për hyjnitë e mbinatyrshme që do të thotë se religjioni ekzistonte në këtë pjesë të botës shumë më herët sesa mendohej.

“Njerëzit shpesh lidhin ishullin e Diellit me inkët, pasi ishte vendi i tyre i pelegrinazhit dhe për shkak se lanë pas shumë ndërtesa ceremoniale,” tha antropologu Jose Capriles nga Universiteti Shtetëror i Pensilvanisë.

“Hulumtimi ynë tregon se populli Tiwanakua në liqenin Titikaka në mes të viteve 500 dhe 1100, ishin të parët që u ofruan oferta perëndive në këtë zonë”, shtoi ai.

Gjatë gërmimeve arkeologjike, Capriles dhe ekipi i tij gjetën një skelë në formë të pumës dhe një mori dekorimesh prej ari, guaske dhe guri. Puma besohet të jetë një simbol i rëndësishëm fetar për popullin Tiwanaku dhe motivi me fytyrën e ndriçuar të paraqitur në dy medaljone ari sugjeron se ofertat u drejtoheshin kryesisht figurës mitike kryesore në ikonografinë e tyre fetare, ndonjëherë të quajtur Viracocha.

Shkencëtarët besojnë se këto zbulime arkeologjike nuk përfunduan aksidentalisht në liqen, por qëllimi i tyre ishte të përfundonin në fund të Titikaka.

“Prania e ankorave afër gjetjes sugjeron se udhëheqësit fetarë ndoshta ofruan oferta gjatë një rituali të mbajtur në anije”, shpjegon Capriles. Në pjesën e poshtme të liqenit, shkencëtarët kanë gjetur eshtrat e kafshëve të ndryshme, të tilla si eshtrat e peshqve ose zogjve të ndryshëm, për të cilët ata besojnë se përfunduan atje natyrshëm. Megjithatë, ata hasën gjithashtu kockat e katër lamave për të cilat besohet se ishin sakrifikuar gjatë një rituali fetar.

“Ceremonitë e tyre janë shumë të sofistikuara dhe pasqyrojnë ndërveprimin kompleks të një grupi të vogël elitar që mbart ritualë në mes të liqenit”, thanë hulumtuesit.

“Ata gjithashtu theksojnë shfaqjen e forcave të fuqishme, duke përdorur fytyrën e ndriçuar dhe pumën nga e cila del tymi, duke sakrifikuar të rinjtë dhe duke treguar pasuri”, shtuan ata.