Zelanda e Re një histori suksesi kundër coronavirusit

Zelanda e Re është një histori suksesi kundër COVID-19

Zelanda e Re një histori suksesi kundër coronavirusit

Në fund të qershorit, dy raste të koronavirusit u konfirmuan në Zelandën e Re.

Kur shumë vende regjistrojnë mijëra raste në ditë, dy raste duket se nuk janë shqetësim për Zelanden e Re.

Por deri në atë pikë, Zelanda e Re kishte kaluar 24 ditë pa asnjë rast të vetëm, kështu që këto – të lidhura me shkeljet e karantinës – ishin të mjaftueshme për të çuar në dorëheqjen e ministrit të shëndetësisë, raporton BBC, transmeton Insajderi.com.

Në këtë pikë, nuk kishte raportuar raste në Zelandën e Re, por të nesërmen, vendi filloi të ndalojë hyrjen e ndonjë të huaji që vinte nga ose përmes Kinës. ose ndonjë qytetar që kthehej nga Kina duhej të izolohej për 14 ditë.

Ndërsa virusi u përhap në nivel global, një ndalim fluturimi ishte shtrirë edhe në Iran – origjina e çështjes së parë të Zelandës së Re – dhe kufizime të vendosura për këdo që vinte nga Koreja e Jugut, Italia veriore, ose kush po shfaqte simptoma.

Që nga mesnata e 16 marsit, të gjithë – përfshirë Zelandezët e Re – u desh të hynin në izolim me të mbërritur në vend, përveç nëse do të vinin nga kombet e ishujve të Paqësorit kryesisht të pa ndikuar.

Kryeministrja, Jacinda Ardern tha që këto ishin rregullat më të rrepta në botë, për të cilat ajo “nuk do të bënte falje”.

Pastaj, disa ditë më vonë, kryeministrja, Ardern ndërmori hapin e paparë për mbylljen e kufijve pothuajse për të gjithë banorët.

“Bërja këtë në fillim me vetëm mbi disa mijëra raste [në të gjithë botën] në atë kohë i lejoi ata që në thelb të ndalonin fluksin dhe të ndalonin transmetimin e komunitetit,” i tha BBC-së Prof Martin Berka, një ekonomist në Universitetin Massey të vendit. /Insajderi.com/