Zvicra legalizon martesat në të njëjtën gjini

Zvicra legalizon martesat në të njëjtën gjini

Zvicra ka rënë dakord të legalizojë martesat për çiftet e të njëjtit seks me një shumicë gati dy të tretat në një referendum, duke e bërë atë një nga vendet e fundit në Evropën Perëndimore që e ka bërë këtë.

Sipas rezultateve të siguruara nga kancelaria federale zvicerane, 64.1 përqind e votuesve votuan në favor të martesës së të njëjtit seks në referendumin mbarëkombëtar të së dielës.

“Është një ditë historike për Zvicrën, një ditë historike kur bëhet fjalë për barazinë për çiftet e të njëjtit seks, dhe është gjithashtu një ditë e rëndësishme për të gjithë komunitetin LGBT,” tha Jan Muller nga komiteti i fushatës “po”.

Zvicra është vendi i 30-të në botë që miraton martesa të të njëjtit seks, dhe një nga vendet e fundit të mbetura të Evropës Perëndimore që e bën këtë. Hollanda ishte e para në 2001.

Komuniteti LGBT në Zvicër

“Ne jemi shumë të lumtur dhe të lehtësuar,” tha Antonia Hauswirth e komitetit kombëtar “Martesa për të gjithë”, duke shtuar se mbështetësit do të festonin të dielën në kryeqytetin e Zvicrës, Bern.

Ministrja e Drejtësisë Karin Keller-Sutter tha se martesat e para të të njëjtit seks duhet të jenë në gjendje të bëhen nga 1 korriku i vitit të ardhshëm.

“Kush e do njëri -tjetrin dhe dëshiron të martohet do të jetë në gjendje ta bëjë këtë, pavarësisht nëse janë dy burra, dy gra, ose një burrë dhe një grua,” tha ajo.

“Shteti nuk ka pse t’u tregojë qytetarëve se si ata duhet të udhëheqin jetën e tyre”. /Insajderi.com