Zvicra miraton ligjin e ri të armëve

Zvicra miraton ligjin e ri të armëve

Zvicra ka miratuar masat antiterroriste të Bashkimit Evropian (BE) në një referendum ku sot u votua për një ligj që shtrëngon kushtet për zotërimin e armëve, tregojnë sondazhet pas votimit.

Sipas këtyre vlerësimeve, zviceranët e kanë pranuar ligjin e ri me 67% të votave.

Para votimit, autoritetet paralajmëruan se refuzimi i ligjit mund të çonte që vendi të përjashtohej nga marrëveshjet evropiane mbi Shengenin dhe Dublinin, me të cilat është e lidhur, ndonëse nuk është anëtare e Bashkimit Evropian.

Ligji është kritikuar nga disa shoqata sportive duke deklaruar se është e padobishme në trajtimin e terrorizmit.

Vlerësohet se rreth 2.3 milionë qytetarë kanë armë, që është rreth një e treta e popullsisë së Zvicrës.

Masat e shtrëngimit do të zbatohen për armët gjysmë automatike, si dhe për lloje të caktuara të pushkëve.

Zviceranët kanë edhe zakonin që të dalin për të gjuajtur me armë.