Njerëzimi është përpjekur të zgjidhë misterin e ëndrrave për aq kohë sa ato kanë ekzistuar.
Sot ekziston madje një disiplinë e veçantë në studimin e" />

Psikologët shpjegojnë shenjat që shohim në ëndrra… dhe nuk duhet t’i injorojmë ato

Psikologët shpjegojnë shenjat që shohim në ëndrra… dhe nuk duhet t’i injorojmë ato

Njerëzimi është përpjekur të zgjidhë misterin e ëndrrave për aq kohë sa ato kanë ekzistuar.

Sot ekziston madje një disiplinë e veçantë në studimin e ëndrrave. Ata që preferojnë anën abstrakte të gjërave mbi shkencën, duan të interpretojnë ëndrrat e tyre sipas librave të ndryshëm të ëndrrave dhe besojnë se mund të parashikojnë të ardhmen.

Por psikologët mendojnë se ëndrrat pasqyrojnë me saktësi gjendjen tonë aktuale dhe se nënndërgjegjja jonë përpiqet të na tregojë diçka të rëndësishme përmes ëndrrave herë pas here.

Secili nga ne i sheh këto lloje ëndrrash herë pas here. Këto ëndrra janë shkaktuar nga instinktet tona antike, një kod kulturor, përvoja e të parëve tanë dhe përvoja personale. Një psikolog dhe një ekspert në fushën e ëndrrave, Patricia Garfield, i quan ato “ëndrra universale” dhe thotë, “ëndrrat universale ndryshojnë midis popujve të ndryshëm, por ato janë të gjitha variante ushqyese të e njëjta vakt i shëndetshëm. Ata janë aq të vjetër sa njerëzimi dhe po aq të përhapur sa globi ynë. ”

Ndjesia e rënies. Në moshën e rritur, ne shohim më shpesh ëndrra sikur bie sesa të fluturosh. Sipas psikologut Ian Wallace, një ëndërr për rënien simbolizon frikën e humbjes së kontrollit. Ju nuk mund të kontrolloni më diçka në jetën tuaj sepse disa ndryshime drastike për të cilat nuk ishit të gatshme ndodhën në jetën tuaj. Mendoni se në cilën sferë të jetës (punë, marrëdhënie, financa, shëndet, etj.) Ndiheni më të shtypur ose të prekshëm si dhe mënyrat për ta korrigjuar atë.

Ndjesia sikur të kanë rënë dhëmbët. Nënndërgjegjja jonë interpreton dhëmbët si një armë, treguesin e forcës dhe aftësinë për të “kafshuar” një pjesë të botës. “Ndoshta, kohët e fundit jeni ndierë të paarmatosur dhe të pafuqishëm në botën e vërtetë”, kështu shpjegon Penney Peirce. Një ekspert tjetër që studion ëndrrat për shumë vite, Patricia Garfield lidh ëndrrat me dhëmbët me zemërimin e fshehur. Si rregull, kur shtypim zemërimin, ne shtrëngojmë nofullat, dhe dhëmbët mund të fillojnë të rrudhen dhe të bluajnë. Kjo ëndërr mund të jetë duke sinjalizuar se është koha e duhur për të hequr qafe ndjenjat negative.

Dështimi në provim ose në një performancë publike. Do të bëni një provim dhe papritmas do të kuptoni se nuk mbani mend asgjë ose nuk mund të thoni asnjë fjalë kur qëndroni para një turme të madhe. Këto ëndrra mund të përjetohen jo vetëm nga nxënësit dhe fëmijët e shkollës, por edhe nga njerëzit që janë diplomuar shumë kohë më parë. Ka të ngjarë që ju të keni stresuar pak para se të flini ose keni qenë tejet i shqetësuar për diçka. Në këtë rast, është më mirë të bëni një pushim të shkurtër dhe të relaksoheni.

Rroba të papërshtatshme. Në ëndërr, ju paraqiteni në një vend publik duke veshur rroba të papërshtatshme ose duke mos veshur asgjë. Në këtë situatë, është e rëndësishme t’i kushtoni vëmendje ndjenjave që keni hasur në ëndrrën tuaj. Këto ëndrra zakonisht përcillen nga një ndjenjë turpi dhe sikleti. Një psikolog Ian Wallace vëren, “Do të thotë që të ndjeheni të prekshëm në punën tuaj të re ose në marrëdhënien tuaj të re dhe keni frikë se të tjerët do të mësojnë për dobësitë dhe disavantazhet tuaja.

Ndjesia sikur dikush po të përndjek. Ëndrrat e tilla kanë disa kuptime të ndryshme. Një ekspert në fushën e ëndrrave, Lauri Loewenberg thotë, “Njerëzit që kanë tendencë për të shmangur konfliktin, të cilët kanë frikë do të kenë ëndrrën e përsëritur për t’u ndjekur.” Kushtojini vëmendje sendit që ju ndjekë – ato simbolizojnë një ndjenjë ose situatë të pakëndshme për të cilën përpiqeni të mos mendoni në jetën reale. Mund të jetë borxh ose varësi. Ekziston gjithashtu një teori që thotë se ëndrrat për të ikur nga dikush janë thjesht jehona e instinkteve primitive që janë në gjenet tona falë etërve tanë. Të gjitha sepse vazhdimisht vraponin nga grabitqarët.

Katastrofë apo apokalips. Secili prej nesh ka ëndërruar për fatkeqësi natyrore. Këto ëndrra mund të tregojnë probleme personale që kanë dalë jashtë kontrollit ose janë rezultat i ndjenjës së kërcënuar nga diçka. Sigurisht, mesazhet e vazhdueshme në media për katastrofat dhe akte terroriste përkeqësojnë situatën gjithashtu. Si rezultat, ne fillojmë të ndjehemi të prekshëm në botën moderne.

Ndjesia sikur je shtatzënë. Sado e çuditshme të duket, nuk janë vetëm gratë që mund të kenë ëndrra për shtatzëninë. Psikologu David Bedrick thotë, “Shtatzënia simbolizon diçka të re që rritet brenda nesh.” Ju në mënyrë të ndërgjegjshme ëndërroni të “lindni” një projekt të ri krijues tërheqës. Mund të jetë gjithçka nga të shkruarit e një libri deri në riparimin e një shtëpie.” Nëse nuk jeni shtatzënë në jetën e vërtetë, mund të kërkoni përmbushje pasi të keni një ëndërr të tillë.

Një dhomë e panjohur. Ëndrrat për dhoma të reja kanë të bëjnë me vetë-njohuri. Nëse e gjeni veten në një shtëpi të panjohur në ëndërr, do të thotë që nuk e njihni veten mirë dhe përpiqeni të lini pas dore disa anë të karakterit tuaj. Një dhomë e veçantë e panjohur simbolizon që ju keni një talent, aftësi ose mundësi të fshehur që nuk e përdorni.