Autori i A Clockwork Orange nuk donte që njerëzit të lexojnë librin e tij

Autori i A Clockwork Orange nuk donte që njerëzit të lexojnë librin e tij

Arkivi i Anthony Burgess është një dhuratë që vazhdon të japë. Vitin e kaluar, studiuesit gjetën një vazhdim të humbur të klasikes së shkrimtarit A Clockwork Orange, por tani, një koleksion me vargje të papara më parë të shkruara nga autori e tregon atë duke hedhur poshtë tekstin bestseller si një “farrago të ndyrë”, duke i nxitur njerëzit të lexojnë Shekspirin dhe Mary Shelley, në vend të librit të tij.

Poezia e pabotuar u gjet në Fondacionin Ndërkombëtar të Mançester Anthony Burgess dhe përfshin Një Sone për Institutin Emergjent të Kolegjeve, një letër me vargje që i nxit studentët të mos e lexojnë romanin. “Këshilla: mos lexo / Një Portokalli me Clockwork – është një farrago e ndyrë / Me fjalë të trilluara që kafshojnë dhe përplasen dhe rrjedhin gjak. / Unë kam shkruar libra më të mirë… Kështu kanë bërë edhe burra të tjerë. / Lexoni Hamlet, Shelley, Keats, Doktor Zhivago, ”thuhet në të.

Ai i referohet romanit në një poezi tjetër të pabotuar, të titulluar Një Ese mbi Censurën, e cila daton nga viti 1989: “Një libër është i rrezikshëm, një libër mund të vrasë: / Ky është teksti që unë mendoj çdo ditë, / Duke pirë duhan, i shqetësuar, pyes veten pse zgjodha / Të shes shpirtin tim për tridhjetë vjet prozë. / Ndaluar në Malajzi, djegur në Arkansas, / Fyese për ligjin e Afrikaaner… ‘Kë vrava? Kë kam lënduar? ’Pyes unë, / Duke reflektuar se detyra e vetme e shkrimtarit / Nuk është të predikojë apo profetizoj,por të jap kënaqësi.”

Burgess, i cili vdiq në 1993, u bë i njohur si një romancier satirik pas botimit të vitit 1962 të A Clockwork Orange, karakterizuar nga eksplorimi i tij i moralit dhe portretizimi dystopik i drogës, muzikës dhe dhunës. Libri frymëzoi përshtatjen e ekranit të filmit të Stanley Kubrick në 1971 me të njëjtin emër, e cila shkaktoi shumë polemika për skenat e saj të dhunshme dhe të qarta seksuale.

“Shumica e librave të tij të tjerë janë jo të dhunshëm dhe nuk kanë të bëjnë me djem adoleshentë. Por, falë popullaritetit të filmit, njerëzit gjithnjë e pyesnin atë për A Clockwork Orange, ”tha Andreë Biswell, biografi i Burgess dhe drejtori i fondacionit, për Guardian.

“Burgess gjithmonë dëshironte të njihej si një poet. Një nga gjërat që ai bëri ishte bashkëngjes poezi në romanet e tij. Ju gjeni një personazh që është një poet, i cili do të shkruajë ose recitojë një poezi. Në poezitë e mbledhura, ne mund të shohim se poezia ishte në zemër të ambicies së tij si shkrimtar”, shtoi ai./Insajderi.com

Dazed Magazine