Çfarë do të thotë nëse keni dhimbje në gjoks që përhapet anash

Çfarë do të thotë nëse keni dhimbje në gjoks që përhapet anash

Dhimbja e gjoksit, e quajtur profesionalisht angjina pectoris, zakonisht ndodh te pacientët të cilët ndihen të tensionuar dhe nervoz.

Shtrëngimi i gjirit ndodh në një aktivitet të vazhdueshëm fizik, dhe dhimbja e njëjtë shpesh ndihet nga pacienti në një gjendje pushimi. Kjo gjendje mund të zgjasë deri në disa minuta dhe kalon kur pacienti ndalon të pushojë ose kur merr nitroglicerinë.

Dhimbja e zakonshme nganjëherë përhapet në të majtë ose në të djathtë të kockës së gjoksit. Shpesh mund të përhapet në qafë, nofullën e poshtme, të dy supet, edhe pse më shpesh në krahun e majtë të sipërm dhe parakrah.

Ndonjëherë krahu i djathtë mund të preket, si dhe pjesa e prapme e shpatullës. Mjekët këshillojnë që nëse simptomat janë të tilla, atëherë në 90% të rasteve bëhet fjalë për angjina pectoris.

Mjekët pohojnë se kjo sëmundje shkaktohet nga enët e gjakut që ushqejnë zemrën dhe që parandalojnë rrjedhjen e sasive të mëdha të gjakut në muskujt e zemrës në situata ku kjo e fundit ka nevojë.

Megjithëse kjo sëmundje mund të trajtohet në kohën e duhur dhe me  medikamente, por nëse njerëzit ndiejnë probleme të ngjashme, atëherë rekomandohet vizita me kohë te mjeku, për t’iu shmangur epilogut fatal./ Insajderi.com