Dalin rezulatate e koncertit eksperimental të mbajtur në Gjermani për të studiuar përhapjen e Covid

Dalin rezulatate e koncertit eksperimental të mbajtur në Gjermani për të studiuar përhapjen e Covid

Në gusht të këtij viti, shkencëtarët mbajtën tre koncerte eksperimentale në Gjermani, në mënyrë që të studionin se si koronavirusi mund të transmetohet gjatë shfaqjeve të mëdha dhe të brendshme. Tani, studiuesit kanë botuar gjetjet e tyre nga eksperimenti, duke thënë se rreziku i përhapjes së COVID-19 në vendet pas protokolleve të rrepta është “i ulët në shumë i ulët”.

 

Në skenë në Quarterback Immobilien Arena në Leipzig nga studiuesit nga Universiteti Martin Luther Halle-Ëittenberg, studimi – i quajtur “Restart-19” – vërtitej rreth tre koncerteve nga kantautori gjerman Tim Bendzko, ku morën pjesë më shumë se 1,200 vullnetarë. Siç u pa më parë në imazhet e shpërndara nga performanca, të gjithë të pranishmit kishin vendosur maska ​​dhe u testuan për koronavirus para se të hynin.

Gjatë eksperimentit, vullnetarëve u kërkua të simulonin tre skenarë të ndryshëm ndërsa kishin veshur pajisje për gjurmimin e vendndodhjes dhe pastrues dore fluoreshente, i cili ndihmoi studiuesit të identifikonin cilat sipërfaqe prekeshin më shpesh. Nga këto skenarë, njëri nuk kishte kufizime (si në kohërat para-pandemike), njëri kishte kufizime të moderuara, dhe tjetri kishte kufizime të rrepta me më shumë distanca sociale dhe në rrugët e hyrjes.

Natyrisht skenari më i rreptë rezultoi më i sigurti kur bëhet fjalë për rrezikun e përhapjes së virusit. “Nuk ka asnjë argument për të mos pasur një koncert të tillë,” i thotë Dr. Neë York Times, Dr. Michael Gekle, pjesë e ekipit të Universitetit Martin Luther Halle-Ëittenberg. “Rreziku i infektimit është shumë i ulët.”

Distancimi social u gjet të ishte një faktor kryesor në zvogëlimin e këtij rreziku (veçanërisht me mbërritjen në vend dhe gjatë pushimeve, kur rreziku ishte veçanërisht i lartë). Ventilimi ishte gjithashtu një kontribues i rëndësishëm në rrezik, megjithatë, me metoda të ndryshme të qarkullimit të ajrit të testuar nëpër skenarë të ndryshëm.

Dr. Gabriel Scally, presidenti i epidemiologjisë dhe shëndetit publik në Shoqërinë Mbretërore të Mjekësisë, paralajmëron se megjithatë nuk duhet të emocionohemi shumë për rezultatet e studimit. Ndërsa gjetjet e reja në lidhje me efektet e kufizimeve janë potencialisht “të dobishme”, thotë Scally, vetë masat mund të jenë shumë të vështira për t’u replikuar në ngjarje reale./Insajderi.com

Dazed Magazine