Disney paralajmëron për përmbajtjen raciste të disa prej filmave të tij klasik

Disney paralajmëron për përmbajtjen raciste të disa prej filmave të tij klasik

Një njoftim këshillues për përmbajtjen e racizmit në filmat klasikë të Disney, i vendosur që nga viti i kaluar, është përditësuar me një mesazh të forcuar.

Kur luhen në shërbimin e transmetimit Disney +, filma të tillë si Dumbo, Peter Pan dhe Jungle Book tani do të kenë një paralajmërim për stereotipet.

“Ky program përfshin përshkrime negative dhe / ose keqtrajtime të njerëzve ose kulturave,” thotë paralajmërimi.

“Këto stereotipa ishin të gabuar atëherë dhe janë të gabuar tani.”

Mesazhi shton se në vend që të heqim përmbajtjen, “ne duam të pranojmë ndikimin e saj të dëmshëm, të mësojmë prej tij dhe të nxisim biseda për të krijuar së bashku një të ardhme më përfshirëse”.

Filmat e tjerë për të mbajtur paralajmërimin janë The Aristocats, ku një mace me “fytyrë të verdhë” duke luajtur piano me shkopinj dhe Peter Pan, ku amerikanët vendas referohen si “lëkurkuq”.

Lady and the Tramp, e cila ka disa raste racizmi dhe stereotipi kulturor, mbart gjithashtu një paralajmërim.

Kompania së pari shtoi një paralajmërim rreth racizmit nëntorin e kaluar, megjithatë, paralajmërimi ishte shumë më i shkurtër.

Paralajmërimi thoshte se: “Ky program paraqitet si është krijuar fillimisht. Mund të përmbajë përshkrime të vjetruara kulturore.”

Disa filma, të tilla si Kënga e Jugut, nuk janë në dispozicion për t’u transmetuar në Disney + për shkak të racizmit, sepse storja e filmit është e bazuar që skllevërit në fushat e pambukut ishin të lumtur me jetën aty./Insajderi.com

Burimi: BBC News