Dua Lipa e artistë botërorë i bëjnë thirrje qeverisë të ndalojë këtë terapi

Dua Lipa e artistë botërorë i bëjnë thirrje qeverisë të ndalojë këtë terapi

Dua Lipa, Charli XCX dhe Elton John janë ndër yjet që i kanë nënshkruar një letër të hapur qeverisë duke kërkuar ndalimin e “terapisë së konvertimit”, shkruan NME, transmeton Insajderi.

E ashtuquajtura “terapi e konvertimit”, e njohur ndonjëherë si “terapi reparative”, është një gamë e praktikave të rrezikshme dhe të diskredituara që pretendojnë në mënyrë të rreme për të ndryshuar orientimin seksual të një personi ose identitetin gjinor. Praktika të tilla janë refuzuar nga çdo organizatë kryesore e shëndetit mjekësor dhe mendor për dekada, por për shkak të diskriminimit të vazhdueshëm dhe paragjykimeve shoqërore ndaj njerëzve LGBTQ, disa praktikues vazhdojnë të kryejnë terapi të konvertimit. Të miturit janë veçanërisht të prekshëm, dhe terapia e konvertimit mund të çojë në depresion, ankth, përdorimin e drogës, dhe vetëvrasje.

Praktika përdoret me qëllim të “ndryshimit të orientimit seksual të një individi ose identitetit gjinor”, sipas definicionit të Projektit Trevor.

“Terapistët e konvertimit përdorin një sërë stimulimesh të turpshme, emocionale traumatike ose fizikisht të dhimbshme për t’i bërë viktimat e tyre t’i shoqërojnë ato stimuj me identitetin e tyre LGBTQ”, thotë organizata. Ata shtojnë se bazohet në “nocionin e rremë që të qenit LGBTQ është një sëmundje mendore që duhet të shërohet”.

Letra iu drejtua Liz Truss, Ministres për Gratë dhe Barazitë, dhe i kërkoi asaj të “vendosë një ndalim vërtet efektiv të” terapisë së konvertimit “.

“Çdo formë e këshillimit ose bindjes së dikujt për të ndryshuar orientimin apo sjelljen e tyre seksuale në mënyrë që të përputhet me një mënyrë jetese heteronormative, ose identiteti i tyre gjinor duhet të jetë i paligjshëm, pa marrë parasysh arsyen, fetare ose ndryshe – pavarësisht nga mosha e personit,” thuhet në letër .

“Le t’i japim fund tani. Le ta përfundojmë atë që u premtua dy vjet më parë dhe të ndalojmë “terapinë e konvertimit” për të gjithë njerëzit lezbike, homoseksualë, bi, trans, dhe njerëz të ndryshëm gjinorë, të të gjitha moshave. Derisa ta bëni, torturat do të vazhdojnë të ndodhin në tokën britanike. ” /Insajderi.com