Kafeja nuk është e dëmshme nëse nuk pini mbi 6 filxhanë në ditë

Kafeja nuk është e dëmshme nëse nuk pini mbi 6 filxhanë në ditë

Për të gjithë ata që pinë gjashtë filxhanë kafe në ditë, hulumtimet e reja sugjerojnë se kjo nuk është një ide e mirë.

Një studim i Universitetit të Australisë së Jugut zbuloi se pirja e më shumë se gjashtë gota në ditë rrit rrezikun e sëmundjeve të zemrës me 22 për qind.

Studimi, bazuar në të dhënat e UK Biobank të 347.077 pjesëmarrësve të moshës ndërmjet 37 dhe 73- vjeç, ishte një përpjekje për të kuptuar nëse disa prej nesh janë më elastik ndaj efekteve të kafesë se sa të tjerët.

Hulumtuesit u përqendruan në gjenin metabolizues të kafeinës CYP1A2, që besohet të ndihmojë procesin e përpunimit të kafeinës.

Ata identifikuan cilat zakone të konsumit të kafesë rritin ose ulin rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare.

Duke pasur parasysh se disa prej nesh tejkalojnë tre ose katër, gjetjet nuk duhet të jenë shkatërruese për konsumuesit e kafesë.

Sipas Shoqatës Amerikane të Zemrës, kafeja ndihmon në lirimin e acideve yndyrore nga indet yndyrore, të cilat mund të përdoren për energji dhe stimulojnë sistemin nervor, por ndikimi i tij në veshkat mund të rrisë etjen.

“Në përgjithësi provat, të cilat janë vëzhguese, dhe jo nga gjykimet e rastësishme, duket se sugjerojnë se ajo ka një efekt mbrojtës neto”, thonë mjekët britanikë.