Kalimi i semaforit në të kuqen nuk është gabimi i vetëm që Alketa Vejsiu bëri

Kalimi i semaforit në të kuqen nuk është gabimi i vetëm që Alketa Vejsiu bëri

Para disa ditësh, Alketa Vejsiu ngarkoi në llogarinë e saj në Instagram një video në Instastory, ku teksa i jep makinës incizon rrugën e zbukuruar që po përçonte.

Atë që ajo nuk e kuptoi, ia bënë me dije ndjekësit e saj. Moderatorja pa vënë re kaloi në dritën e kuqe të semaforit duke vazhduar rrugën, teksa makina në korsinë e kundërt të saj ndaloi, njofton Insajderi.

Shpejt kjo video u hoq nga llogaria e saj në Instagram, por Dosja.al siguroi videon e fshirë që mund ta shihni më poshtë.

Sa i përket shkeljes së rregullave të trafikut, Vejsiu reagoi me anë të një postimi në Instagram ku kërkoi falje.

“Në një story duke kënduar para pak ditëve kam dhënë një shembull të gabuar duke kaluar me të kuqe, mos e ndiqni këtë shembull”, shkruan ajo.

“Ndjesë çdo qytetari nga një qytetare që bën të pamundurën të jetë një shembull i mire për të gjithë, por besoj na ka ndodhur të gjithëve ndonjëherë!”, përfundon Vejsiu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ALKETA VEJSIU (@alketavejsiu)

Një tjetër rregull që është thyer është edhe përdorimi i telefonit gjatë ngasjes së makinës. Për më tepër, gjatë natës spektri i shikimit zvogëlohet dukshëm, dhe ne si shoferë duhet të jemi shumë më vigjilentë për këmbësorë që kalojnë rrugën. Në rastin e Alketës, ajo nuk zvogëlon shpejtësinë dhe injoron plotësisht dritën e kuqe teksa kalon vijat e bardha.

Nuk ka lidhje nëse jeni me makinë në një rrugë të qetë fshati ose në një rrugë qyteti në pikun e trafikut, përdorimi i një celulari gjatë ngasjes shkakton tre lloje të dallueshme shpërqendrimi – fizik, vizual dhe kognitiv (njohës).

Shpërqendrim vizual

Dërgimi i mesazheve ose përdorimi i mediave sociale gjatë ngasjes është edhe më i rrezikshëm se sa të flasësh, pasi sytë largohen nga rruga për t’u përqendruar në një ekran. Kur vozisni siç duhet, sytë tanë janë të përqendruar në rrugën përpara, por kur doni të dërgoni një sms ose të ngarkoni një video në Instastory, kërkohet një fokus i afërt – që do të thotë që ju jeni duke vozitur në mënyrë të verbër.

Ju nuk vëreni si duhet makinat tjera që qarkullojnë, këmbësorë dhe shenja të rëndësishme rrugore. Jo vetëm që sytë tuaj janë të zënë diku tjetër, por truri juaj zhvendos përqendrimin nga rruga, në telefonin tuaj, shkruan Tower.co, transmeton Insajderi.

Pasojat e mundshme të kësaj? Ju mund të përfundoni duke u zhvendosur në korsinë e kundërt (dhe ndoshta, duke u përplasur me trafikun që vjen), ose ndoshta nuk do ta kuptoni se automjeti para jush po ngadalëson shpejtësinë ose po ndalet.

Shpërqendrim fizik

Për pjesën më të madhe, mbajtja e dy dyarve në timon është një mënyrë e natyrshme për të drejtuar makinën. Sidoqoftë, kur preokupoheni me telefonin, një dorë do ta keni të zënë, gjë që rrjedhimisht zvogëlon reagimin tuaj ndaj një situate të papritur trafiku.

Ju do të keni më pak shanse për të bërë një manovër emergjente nëse një këmbësor ose kafshë de; në rrugë. Më keq, vëmendja juaj përsëri mund të ketë shkuar nga rruga në telefonin tuaj, duke e bërë rrezikun e një aksidenti shumë më të lartë.

Vendi më i sigurt për duart tuaja është në pozicionet ora ‘9’ dhe 3 ’, pasi kjo do t’ju japë nivelin më të madh të kontrollit.

Shpërqendrimi kognitiv

Efektet kognitive të përdorimit të një telefoni celular gjatë ngasjes janë të dukshme dhe të dokumentuara mirë. Edhe multitasker-i më i arrirë nuk mund të vozisë në mënyrë të sigurt dhe të përdorë një telefon në të njëjtën kohë, pasi vëmendja dhe fokusi mendor preken rëndë.

Kjo sepse përqendrimi juaj është i ndarë midis dy detyrave shumë të ndryshme – njëra prej të cilave mund të kërcënojë jetën tuaj dhe të tjerëve.

Një shofer i shpërqendruar është i rrezikshëm për të gjithë në rrugë, kështu që sigurohuni që ta lini telefonin tuaj mënjanë kur ngisni makinën. /Insajderi.com