“Klubi 27”: Të gjithë të famshmit vdesin në moshën 27 vjeçare?

“Klubi 27”: Të gjithë të famshmit vdesin në moshën 27 vjeçare?

Klubi 27 është një listë e përbërë kryesisht nga muzikantë, artistë apo aktorë të njohur që vdiqën në moshën 27 vjeçare.

Megjithëse pretendimi i një “rrahje statistikore” për vdekjen e muzikantëve në atë moshë është kundërshtuar në mënyrë të përsëritur nga hulumtimet, ai mbetet një dukuri kulturore, duke dokumentuar vdekjen e të famshëmve.

Vdekja e disa muzikantëve të famshëm 27 vjeçarë mes viteve 1969 dhe 1971 çoi në besimin se vdekjet janë më të zakonshme në këtë moshë. Studimet statistikore nuk kanë arritur të gjejnë ndonjë model të pazakontë të vdekjeve të artistëve në këtë moshë, duke e krahasuar atë me rritje në mënyrë të barabartë në moshat 25 dhe 32 vjeç, me një studim të BMJ të vitit 2011, duke vënë në dukje se muzikantët e rinj kanë një shkallë më të lartë të vdekjes se pjesa tjetër e të rinjve, duke përfunduar: “Fama mund të rrisë rrezikun e vdekjes në mesin e muzikantëve, por ky rrezik nuk është i kufizuar në moshën 27 vjet”.

Brian Jones, Jimi Hendrix, Janis Joplin dhe Jim Morrison të gjithë vdiqën në moshën 27 vjeçare midis viteve 1969 dhe 1971. Në atë kohë, rastësia ngriti disa komente por kur Kurt Cobain ndërroi jetë në moshën 27 vjeçare, ideja e një “Klubi 27” filloi të përhapet në perceptimin e publikut. Muzikanti Blues Robert Johnson, i cili vdiq në vitin 1938, është muzikanti më i hershëm i njohur që është përfshirë në Klubin 27.

Në vitin 2011, shtatëmbëdhjetë vjet pas vdekjes së Kobain, Amy Winehouse vdiq në moshën 27 vjeçare, duke nxitur vëmendje të madhe edhe një herë për klubin. Tre vjet më parë, ajo kishte shprehur një frikë të vdiste në atë moshë.

Emra të tjerë përfshijnë, Robert Johnson (1911-1938), Brian Jones (1942-1969), Alan “Blind Owl” Wilson (1943-1970), Ron “Pigpen” McKernan (1945-1973) e të tjerë. /Insajderi.com