Krijohet testi që dëgjon komunikimin mes bakterieve

Krijohet testi që dëgjon komunikimin mes bakterieve

Një mjet revolucionar që mund të “dëgjojë bakteret të komunikojnë” mund të frenojë rezistencën antibiotike, thonë shkencëtarët.

Testi, ende në zhvillim, mund të përdoret për të diagnostikuar çdo gjë nga UTIs deri tek infeksionet e mushkërive në pacientët me fibrozë cistike, njofton Klan Kosova.

Punon duke përkthyer bisedat që bakteret kanë para se të kolonizojnë dhe sulmojnë, gjë që ndodhë kur ato mund të bëhen kërcënuese për jetën.

Studiuesit paralajmërojnë se mund të kërkojnë ditë për testime standarde, të tilla si një shtupë nga pasmja e fytit, për të prodhuar një rezultat dhe për të çuar në një diagnozë.

Kjo çon mjekët që të përshkruajnë antibiotikë përpara kohe, duke ushqyer rezistencën e drogës e cila është etiketuar si një nga kërcënimet më të mëdha për shëndetin global.

Dr Fatima AlZahra’a Alatraktchi tha se teknologjia e re e përdorur brenda testit është në gjendje të marr bakteret dhe të bëjë një diagnozë brenda 30 sekondave.

Ajo shpreson se do të lejojë mjekët të përshkruajnë menjëherë ilaçe specifike, duke zvogëluar përdorimin e trajtimeve të zbrazëta ose supozimeve të antibiotikëve në tentim të trajtimit, njofton Klan Kosova.