Kryevepra Nigeriane e piktorit Ben Enwonwu ka dalur në shitje

Kryevepra Nigeriane e piktorit Ben Enwonwu ka dalur në shitje

Një vepër e panjohur më parë nga Ben Enwonwu, artisti vizual i më i famshëm i Nigerisë i Shekullit 20, është në  shitje në një ankand në internet të organizuar nga Sotheby’s.

Gjykata e Oba-s së Beninit, që mendohet të jetë pikturuar në vitet 1940, përshkruhet si një “kryevepër” nga ankandistët, por asnjëherë nuk u dokumentua dhe u mbajt në një koleksion privat.

Ajo u krijua në vazhdën e mësimit të Enwonwu me casters bronzi në qytetin nigerian të Benin – shtëpia e bronzit të famshëm Benin.

Kush ishte Ben Enwonwu?

Piktura, e cila është një nga veprat e tij të hershme, tregon një festival në pallatin e Oba dhe pasqyron fascionimin e artistit për kulturën e zonës.

“Gjatë gjithë karrierës së tij, Enwonwu mendonte se fuqishëm se një Nigeri moderne duhet të rrënjosej në trashëgiminë dhe historinë e saj,” i tha BBC Hannah O’Leary, specialist i Afrikës i Sotheby në art.

Gjykata e Oba-s së Beninit është një nga 12 veprat e tij në shitje nga baza e shtëpisë së ankandit në Londër./Insajderi.com