Mungesa e vitaminës B12 dhe rreziku për personat me Covid – 19

Mungesa e vitaminës B12 dhe rreziku për personat me Covid – 19

Është vërtetuar tashmë prej kohës që B12 është një prej vitaminave më të rëndësishme për njeriun. Mungesa e kësaj vitamine bën që sistemi imunitar të nënshtrohet lehtë dhe zbehin aftësitë e organizmit për të krijuar antitrupa që luftojnë infeksionet virale.

Mes tjerash mungesa fatale e kësaj vitamine shkakton hiperomocisteinemi, sëmundje kjo që mpiks gjakun në tru, mushkëri e këmbë.

Në anën tjetër diagnostifikimi i mungesës së kësaj vitamine është shumë i vështirë. Shkencëtarët kanë vërtetuar që mungesa e kësaj vitamine, për përsonat e infektuar me Covid – 19 mund të ketë pasoja të rënda.

Përpos suplementeve që mund të marrim në farmaci me këtë vitaminë, atë mund ta gjejmë edhe në ushqime si : peshku, mishi i kuq, vezët, qumështi dhe nënproduktet e tij, por edhe te drithërat.