Muzeu i Londrës po koleksionon ëndrra nga karantina

Muzeu i Londrës po koleksionon ëndrra nga karantina

Një rezultat i papritur i pandemisë së vazhdueshme të Covid ka qenë një ndikim i mprehtë në ëndrrat e çuditshme, jashtëzakonisht të gjalla. Tani, Muzeu i Londrës – në bashkëpunim me Muzeun e wndrrave në Universitetin Perëndimor të Kanadasë – ka njoftuar se synon t’i mbledhë ato për një projekt të ri kërkimor.

Me titull “Gardianët e gjumit”, projekti do të mbledhë pjesërisht ëndrrat e karantinës të londinezëve për pasardhësit, si pjesë e një “historie gojore” të pandemisë. Sidoqoftë, studiuesit do të përdorin gjithashtu dëshmitë e tyre për të eksploruar lidhjet midis ëndrrave dhe shëndetit mendor dhe se si ëndrrat faktorizojnë për të përballuar stresin në një kohë krize.

“Tradicionalisht, kur muzetë kanë mbledhur ëndrra ka qenë në formën e përshtypjes artistike, për shembull, piktura ose vizatime të ndikuara nga ngjarjet,” thotë kuratorja dixhitale e Muzeut të Londrës Foteini Aravani, në një njoftim për shtyp. “Sidoqoftë, kjo shpesh mund ta shkëpusë ëndrrën nga ëndërruesi.”

“Në vend të kësaj, si pjesë e Mbledhjes së COVID, ne do të mbledhim ëndrrat si histori gojore të personit të parë me qëllim që të sigurojmë një rrëfim më emocional dhe personal të kësaj kohe për brezat e ardhshëm”.

Sharon Sliwinski, krijues i Muzeut të ëndrrave, shton: “Ky partneritet me Muzeun e Londrës merr frymëzim nga përshkrimi i ëndrrave nga Sigmund Freud për  ‘rojet e gjumit’, ku ëndrrat shihen si roje nate që ndihmojnë në ruajtjen e integritetit të mendjen, duke u kujdesur për aftësinë tonë për të artikuluar përvojat në termat tanë”.

“Ky studim i ri me Muzeun e Londrës synon të sigurojë një burim të pasur për të kuptuar më tej domethënien e jetës në ëndërr si një mekanizëm për të punuar përmes konfliktit shoqëror dhe se si pandemia ka ndikuar në gjendjen njerëzore”.

Projekti “Gardianët e Gjumit” do të fillojë përmes bisedave në Zoom në Shkurt 2021 – ëndrrat mjaft interesante do të merren parasysh për t’u përvetësuar nga Muzeu i Londrës. Nëse jetoni në Londër dhe keni përjetuar vetë ëndrra të çuditshme ose veçanërisht të gjalla, mund të dilni vullnetarisht të merrni pjesë duke dërguar email në [email protected] përpara datës 15 janar 2021./Insajderi.com

Dazed Magazine