Një vizatim i vjetër 2000 vite i një maceje të shtrirë gjendet në Peru

Një vizatim i vjetër 2000 vite i një maceje të shtrirë gjendet në Peru

Figura e vizatuar e një maceje të shtrirë është zbuluar në shkretëtirën Nazca në Peru.

Linjat Nazca, një vend i ruajtur si trashëgimisë botërore nga Unesco, është një vend dizajneve të vizatuara në tokë, të njohura si gjeoglifë, të cilat datojnë rreth 2,000 vjet më parë.

Shkencëtarët besojnë se macja, ashtu si me figurat e tjera të kafshëve Nazca, u krijua duke bërë shtypje në tokën e shkretëtirës, ​​duke lënë të ekspozuar tokën me ngjyrë.

Macja kaloi pa u vënë re kurrë, derisa kohët e fundit u përpiluan planet për një rrugë të re që të çonte në një platformë observimi.

Platforma është një pikë e përshtatshme për vizitorët për të parë shumë nga gjeoglifet e tjera.

Në një deklaratë, ministria e kulturës e Perusë tha: “Figura ishte mezi e dukshme dhe gati të zhdukej, sepse ndodhet në një shpat mjaft të pjerrët që është  ndikuar nga efektet e erozionit natyror”.

Ai shtoi se gjeoglifi, i cili është rreth 37 milion metra i gjatë, është pastruar dhe konservuar gjatë javës së kaluar./Insajderi.com

Burimi: BBC News