Novela Shuggie Bain e Doughlas Stuart’s fiton çmimin Booker 2020

Novela Shuggie Bain e Doughlas Stuart’s fiton çmimin Booker 2020

Douglas Stuart ka fituar Çmimin Booker për Shuggie Bain, romani i tij debutues për një djalë në Glasgoë të viteve 1980 duke u përpjekur të mbështesë nënën e tij ndërsa ajo lufton me varësinë dhe varfërinë.

Kryetarja e gjyqtarëve Margaret Busby tha se vendimi i gjykatësve ishte unanim dhe ata vetëm “morën një orë për të vendosur”.

Libri është “sfidues, intim dhe mbërthyes … kushdo që e lexon atë nuk do të ndihet kurrë njëjtë” tha ajo.

Stuart, 44 vjeç, tha se ishte “absolutisht i habitur” që kishte fituar.

Ai ia kushtoi librin dhe çmimin e tij nënës së tij, e cila vdiq nga alkoolizmi kur ishte 16 vjeç.

Shkrimtari shtoi se ai do të donte t’u jepte shokëve të tij të nominuar “një përqafim” dhe se “dhurata më e madhe” ishte të qenit në gjendje të “prekte jetën e lexuesve”.

Romani ndjek jetën e Agnes Bain, e cila po bie në dëshpërim dhe po lufton me alkoolin pas prishjes së martesës së saj./Insajderi.com

BBC News