Pirja e çajit të nxehtë mund të shkaktojë këtë lloj të kancerit

Pirja e çajit të nxehtë mund të shkaktojë këtë lloj të kancerit

Hulumtimet e fundit kanë treguar një marrëdhënie shkak-pasojë midis çajit të nxehtë dhe kancerit ezofag.

Gjyshërit duket se kanë qenë të gabuar, megjithëse kishin një qëllim të mirë – çaji duhet të lihet të paktën pak të ftohet nëse zgjedh të besosh rezultatet e hulumtimit të publikuara në revistën shkencore “International Journal of Cancer”.

Hulumtimi i shkencëtarëve nga Franca, Irani dhe SHBA rezulton se pirja mesatare ditore e çajit është më e ngrohtë se 60º C, 0.7l.

Kjo ngrohje e çajit përbën një rrezik të madh për zhvillimin e kancerit ezofag.

Ka dyshime për këtë që nga viti 2016, kur Organizata Botërore e Shëndetësisë publikoi këtë informacion për herë të parë, pas së cilës shoqëria amerikane e kancerit erdhi në shqyrtim serioz të rrezikut.

Studiuesit u kujdesën që rezultatet të ishin të besueshme – duke vizituar familjet në shtëpitë e tyre për të matur temperaturën e çajit në vend.

Nga 50.000 të anketuar, 317 prej tyre ishin të infektuar me kancer të epitelit të trombociteve – një nga dy kancerët më të zakonshme të ezofagut.

Doli që rreziku i sëmundjes është zvogëluar pasi që çaji është ftohur për një kohë të gjatë dhe se kufiri i temperaturës në të cilën indeksi kalon në gjendjen patologjike është 60º C.

Kjo shpjegohet me fillimin e djegies në indet e ezofagut, të cilat më tej formojnë proceset mikroinflamatore dhe me shpeshtimin e tyre dëmtohet ADN-ja.

Në Evropë, numri i kancerit ezofag është dukshëm më i ulët, dhe pirja e duhanit, alkooli dhe pijet e gazuara janë shkaku kryesor në këtë fushë./ksp