Portrete mahnitëse të jetës së komunitetit LGBTI në Afrikën Jugore

Portrete mahnitëse të jetës së komunitetit LGBTI në Afrikën Jugore

Ekspozita e parë e madhe në Mbretërinë e Bashkuar e artistit dhe aktivistit vizual të Afrikës së Jugut Zanele Muholi po shfaqet në Tate Modern.

Që nga fillimi i viteve 2000, Muholi ka përdorur filmin dhe fotografinë si një mjet për të ngritur njerëzit LGBTI në Afrikën e Jugut. Ekspozita do të shfaqë 260 fotografi.

Puna e Muholi merr në pyetje ideologjitë dhe përfaqësimet dominuese, “duke i paraqitur pjesëmarrësit në fotografitë e tyre si qenie njerëzore ekzistuese me guxim përballë paragjykimeve, intolerancës dhe shpesh dhunës”.

Gjithashtu është ekspozuar Brave Beaty, e cila feston njerëz jo-binarë të fuqizuar dhe gra trans, shumë prej të cilave kanë fituar konkurset e Miss Beauty Gay, dhe Being, një seri imazhesh të çifteve të cilat sfidojnë stereotipet dhe tabutë.

“Të flasësh për fotografi në mënyrë specifike dhe nevojën për të kapur imazhe të vetvetes, të jetës sonë, nuk ka të bëjë domosdoshmërisht me bukurinë në vetvete, ka të bëjë me nevojën e dokumentimit të realiteteve të njerëzve që meritojnë të dëgjohen, që meritojnë të shihen dhe jeta e të cilëve shpesh përjashtohet”, tha Muholi në një më parë.

“Unë dua që njerëzit të kuptojnë ekzistencën dhe praninë tonë, për të thënë, ‘ne ekzistojmë’. Kështu që ekzistenca vjen me një shikueshmëri pozitive”, shtoi Muholi./Insajderi.com

Burimi: Dazed Magazine