Pse fëmijët bëhen ngacmues? 8 arsyet që çdo prind duhet t’i dijë…

Pse fëmijët bëhen ngacmues? 8 arsyet që çdo prind duhet t’i dijë…

Fëmijët që janë nga 6 deri në 13 vjeç pranuan se përjetojnë një sasi të madhe ngacmimesh. Pjesa më e madhe e këtyre fëmijëve i përkisnin gjinisë femërore.

Ky është një problem që ka nevojë për vëmendje, por së pari, ne duhet të shohim në themelin e arsyes pse disa fëmijë bëhen ngacmues.

  1. Problemet dhe keqkuptimet në shtëpi

Është shumë e rrezikshme kur mjedisi në shtëpi nuk është i shëndetshëm. Fëmijët që abuzohen nga të afërmit kanë më shumë të ngjarë se të tjerët të ngacmojnë dhe të tregojnë agresion dhe dhunë. Një fëmijë bëhet ngacmues sepse kjo gjë u jep atyre një lloj kontrolli që u mungon në shtëpi. Vetëvlerësimi i ulët zgjon demonët që çojnë në një dëshirë të brendshme për të dominuar të tjerët në mënyra mizore.

  1. Popullariteti dhe shfaqja e statusit shoqëror

Shumë prej nesh kanë parë filma ku adoleshentët e njohur ngacmojnë të tjerët. Duket se fëmijët e bëjnë atë për argëtim, por në të vërtetë është një mënyrë për të manifestuar statusin shoqëror. Popullariteti ju jep fuqi dhe gjithashtu disa efekte anësore. Mund të çojë në përhapjen e thashethemeve. Studiuesit zbuluan se njerëzit që janë në qendër të rrethit shoqëror janë shumë më pak agresivë sesa fëmijët që janë jashtë.

  1. Shenjë e dobësisë

Studiuesit dyshojnë se fëmijët nuk janë agresivë dhe nuk përpiqen të ngacmojnë të tjerët sepse nuk kanë nevojë të jenë. Ata janë të kënaqur me pozicionin e tyre në një grup dhe nuk kanë frikë nga humbja e statusit të tyre si udhëheqës. Por kur fëmijët sillen në mënyrë agresive, në të vërtetë mund të jetë një shenjë dobësie. Ata janë të pasigurt për vendin e tyre në grup dhe për të mbuluar dobësinë e tyre përgjigjen duke ngacmuar.

  1. Presion nga fëmijët e tjerë

Ne jemi krijesa sociale dhe përpiqemi të futemi në një grup. Duket më mirë të ngacmosh një person si të tjerët, sesa të keni tjetër qëllim. Presioni i kolegëve mund të jetë shumë i fortë dhe fëmijët ndonjëherë nuk mendojnë si të kenë ndonjë zgjedhje tjetër sesa të bëjnë të njëjtën gjë dhe të ngacmojnë një fëmijë të dobët që nuk futet në një grup.

  1. Shlyerje për ngacmimet e mëparshme

Kur fëmijët janë viktima të ngacmimit në grup, ata mund të kenë një tendencë për të detyruar fëmijët në një fazë tjetër të jetës së tyre si një shpagim. Disa adoleshentë dhe fëmijë që kanë qenë viktima të ngacmimit kërkojnë hakmarrje. Këta fëmijë shpesh ndjehen të justifikuar për veprimet e tyre dhe madje lehtësohen kur mund të poshtërojnë dikë. Shpesh viktimë për këta fëmijë mund të jetë dikush më i dobët.

  1. Mungesa e empatisë

Disa fëmijë mund ta shijojnë ngacmimin dhe të bëjnë shaka fyese, sepse u mungon empatia. Ata thjesht nuk e kuptojnë se si dhemb. Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme të kujdesemi për zhvillimin emocional të fëmijëve tanë. Ndjenja e asaj që ndjejnë të tjerët mund t’ju ndihmojë të krijoni marrëdhënie më të mira si të rritur.

  1. Mungesa e vëmendjes

Fëmijët kanë nevojë për dashuri dhe vëmendje nga të rriturit. Ata duhet të ndjehen të kujdesur. Kur një fëmijë bëhet “i padukshëm” ai mund të çojë në zhvillimin e agresionit, përfshirë ngacmimin e të tjerëve. Ajo bëhet një lojë ku një fëmijë përpiqet të marrë vëmendjen dhe miratimin nga prindërit e tyre, por ata në fakt nuk dinë saktësisht se si ta bëjnë atë në mënyrën e duhur. Një fëmijë i harruar bëhet një ngacmues dhe kjo gjë i bën ata më të dukshëm.

  1. Stereotipet dhe paragjykimet

Ngacmimi i bazuar në stereotipe dhe paragjykime mund të ndodhë kudo. Fëmijët mund ta hasin atë në shkollë, në internet ose në një kafene dhe lind nga besimi se grupe të caktuara njerëzish meritojnë të trajtohen ndryshe. Të gjithë duan të ndjehen të veçantë dhe kur një fëmijë mendon se ata janë më të mirë se një tjetër për shkak të statusit të tyre shoqëror ose për arsye të tjera, krijon një lloj sjelljeje të caktuar që mund të përfshijë ngacmimin.

Burimi / https://brightside.me