Së bashku me një mollë ne hamë edhe 100 milionë baktere

Së bashku me një mollë ne hamë edhe 100 milionë baktere

Mollët e freskëta, edhe nëse nuk trajtohen me pesticide, janë një burim i vitaminave, mineraleve dhe sjellin shumë përfitime për trupin e njeriut, dhe për këtë arsye janë ndër kampionët e shërbimeve midis frutave.

Një nga vetitë e mrekullueshme të mollëve është se një fryt i vetëm mbart të gjithë forcën e baktereve – 100 milionë.

Në një artikull në revistën shkencore Frontiers in Microbiology, tre studiues të Institut für Umweltbiotechnologie TU Graz llogaritën se sa baktere sjellim në trup kur hamë një mollë të vetme.

Sa spektakolar është ky numër ilustrohet nga fakti se personi mesatar në trupin e tij ka rreth 100 miliardë mikroorganizma, të domosdoshëm për funksionimin normal të trupave tanë.

Lajmi i mirë për bakterofobët është se bakteret mbizotëruese janë në mënyrë të njëpasnjëshme të dobishme për njerëzit; Proteobakteret (80%), Bacteroidetes (9%), Actinobacteria (5%) dhe Firmicutes (3%).

Studiuesit zbuluan gjithashtu se kishte dallime në vetitë midis mollëve të rritura në mënyrë konvencionale, duke u rritur në një kopsht nën shi dhe diell, ose të rriten në mënyrë organike, transmeton KosovaPress.

Bakteret më të dobishme në mollë nga tre studiuesit nga Graz zbuluan se janë në qendër të mollës. Vlerësimi i tyre është se ata konsumatorë që hanë vetëm lëvoren dhe mantelin, “mishin” e mollës dhe kujdesen shumë të mos e kafshojnë pjesën qendrore, sjellin në trup vetëm një të dhjetën e baktereve të dobishme.

Roli i një sistemi të shëndetshëm të tretjes me florën e mirë të zorrëve tregohet nga studimet e fundit të disa sëmundjeve të caktuara, madje disa të tilla si Alzheimer, të cilat tregojnë se ekziston një lidhje e drejtpërdrejtë midis gjendjes së sistemit të tretjes dhe disa sëmundjeve shumë të papërshtatshme.