Shëndeti mendor: Cila është terapia që ndryshoi jetën e Selena Gomez?

Shëndeti mendor: Cila është terapia që ndryshoi jetën e Selena Gomez?

Pothuajse një vit pasi Selena Gomez zbuloi diagnozën e saj të çrregullimit bipolar në vitin 2020, ajo përsëri po vë në qendër të vëmendjes terapinë e sjelljes dialektike.

Sipas Today, kur Vogue profilizoi Gomez të martën, revista e përshkroi atë si një “mbështetëse të vendosur” të TSD, një lloj kujdesi psikologjik që këngëtarja i është nënshtruar, dhe vuri në dukje se ajo është krenare kur fansat e saj kërkojnë ndihmë për problemet e shëndetit mendor, njofton Insajderi.

Kur bëhet fjalë për TSD, ajo ka “ndryshuar plotësisht jetën time”, tha Gomez në një intervistë në vitin 2017.

Çfarë është TSD?

Terapia e sjelljes dialektike bazohet shumë në terapinë njohëse të sjelljes, ose terapinë e të folurit, sipas Aleancës Kombëtare të Sëmundjeve Mendore.

Kjo promovon pranimin dhe ndryshimin në një pacient, i cili duket kontradiktor, pra referimi në emrin e tij te “dialektikja”, e përcaktuar si integrimi i të kundërtave.

TSD u zhvillua në vitet 1980 nga Marsha Linehan, një profesore e psikologjisë në Universitetin e Uashingtonit. Ajo fillimisht krijoi qasjen për të trajtuar sjelljet vetëvrasëse, por që prej asaj kohe është zgjeruar në trajtimin e çrregullimeve të personalitetit kufitar dhe “çrregullimeve të tjera të rënda dhe komplekse mendore”, vuri në dukje biografia e Linehan. Ajo vetë luftoi me sëmundjen mendore dhe u zotua të ndihmonte veten dhe të tjerët.

Një nga konceptet kryesore është “pranimi radikal” – ose pranimi i asaj që është.

Si funksionon TSD?

Pacientët që i nënshtrohen TSD-së marrin si terapi vetëm ashtu edhe terapi në grup. Qëllimi është që ata të “dalin nga ferri” dhe të ndërtojnë “një jetë që ia vlen të jetosh”, e cila mund të nënkuptojë gjëra të ndryshme për njerëz të ndryshëm, tha Linehan.

Ajo e pranoi se nuk ishte e mjaftueshme që pacientët të dëgjoheshin dhe të kuptoheshin në terapi – ata gjithashtu duhej të merrnin udhëzime se si të ndryshonin.

Pra, programi u mëson pacientëve aftësi të ndryshme për të përballuar jetën, duke përfshirë:

  • si të qëndrojmë prezent në moment
  • si ta tolerojmë dhimbjen mendore në situata të vështira
  • si të kërkojnë ato që duan
  • si të ndryshojnë emocionet që ata duan të ndryshojnë – kjo mund të jetë pjesa më kritike e të gjithë trajtimit, tha Linehan.

Studimet tregojnë se TSD mund të jetë “efektive përmirësimin e rëndësishëm dhe afatgjatë për njerëzit që përjetojnë një sëmundje mendore”, vuri në dukje Aleanca Kombëtare për Sëmundjet Mendore.

Qasja gjithashtu ka treguar premtime në trajtimin e njerëzve që abuzojnë me substanca. /Insajderi.com