Shkencëtarët zbulojnë pesë shenjat e hershme të sulmit në zemër

Shkencëtarët zbulojnë pesë shenjat e hershme të sulmit në zemër

Shumë njerëz që përjetojnë një sulm të papritur në zemër nuk mbijetojnë.

Më pak se 10% e njerëzve mbijetojnë. Pothuajse gjysma e pacientëve përjetojnë shenja të hershme të sulmit në zemër, tregojnë studimet.

Këto janë 5 simptomat e hershme të sulmit në zemër, transmeton KosovaPress:

– Frymëmarrje e shkurtër

Studimet kanë treguar se kjo simptomë ishte kryesisht e lidhur me pacientët kardiakë. Sidoqoftë, kjo simptomë nuk është gjithmonë shenjë e një sulmi në zemër. Për shembull, mund të jetë gjithashtu simptomë e temperaturës së lartë.

– Dhimbje në gjoks

Kjo është simptomë e zakonshme te meshkujt.

– Simptomat si gripi

Këto simptoma përfshijnë: dhimbje abnormale abdominale, dhimbje prapa, të vjella. Nëse keni këto simptoma për më shumë se dy javë, është një shenjë paralajmëruese. Telefononi një ambulancë.

-Humbja e vetëdijes

Nëse papritmas bini në pavetëdije, shkoni te mjeku juaj menjëherë.

Kushtojini vëmendje nëse keni akoma tension të lartë, kolesterol ose sheqer, dhe nëse dikush në familjen tuaj ka sëmundje të zemrës.

Çfarë duhet të bëni për ta mbajtur zemrën të shëndetshme?

– Flini të paktën 7 orë.

– Kontrolloni presionin e gjakut dhe zvogëloni marrjen e alkoolit.

– Mbaje veten më të shëndetshëm.

– Test për diabetin.

– Ushtroni të paktën 30 minuta në ditë.

– Mos pini duhan.

– Ulja e stresit.

– Mësoni të kënaqeni me jetën. Qesh sa më shumë që të jetë e mundur!