Si të mposhten sulmet e urisë te diabetikët

Si të mposhten sulmet e urisë te diabetikët

Çfarë duhet të bëjë një diabetik kur fillon vazhdimisht të ndjejë urinë e madhe?

Mund të ndodhë që edhe pse janë të vetëdijshëm për dietë (shumë proteina dhe perime me yndyrë të ulët) ose ushtrime të rregullta dhe peshë trupore të kontrolluar, ende ekzistojnë “sulme urie”.

Nga ana tjetër, me dietën e duhur dhe stërvitjen e rregullt, pacientët me diabet arrijnë peshë të qëndrueshme, presionin e gjakut të qëndrueshëm dhe nivelin e sheqerit në gjak.

Në raste të tilla, zakonisht dyshohet për karbohidratet, dhe njerëzit bëhen shije të buta, bollgur ose patate të pjekura.

Nëse jeni të uritur – hani!

Një endokrinolog në Amerikë këshilloi pacienten e tij, e  cila ishte në një situatë të tillë: Nëse jeni të uritur, atëherë duhet të hani!”

Çfarë kishte bërë pacientja para kësaj?

Pacientja i përmbahej terapisë me më pak karbohidrate. Gjatë viteve të fundit, ajo kishte larguar konsumin e bukës, drithërave, orizit, pastave dhe bizeleve. Kjo dietë e ulët karbohidrate i siguroi asaj një nivel stabil të sheqerit në gjak, por gjithmonë ndihej e uritur.

Ndryshimi i dietës

Ajo filloi të ha përsëri në sasi të vogla të karbohidrateve për një kohë të gjatë. Në fillim, ndihej fajtore për çdo kafshatë të karbohidrateve (si të hahet “ushqimi i ndaluar” ose të bësh diçka “të gabuar”).

Por gradualisht ajo u mësua me të. Filloi ngadalë me mufin anglez me çaj. Ngjitja e parë ishte “qiellore” – ndjenja si diçka e re. Më vonë ajo shtoi bollgur dhe boronica të ndryshme për mëngjes.

Karbohidratet shtesë shkaktuan një rritje të sheqerit për disa ditë, por nuk kishte panik. Në vend të kësaj, ajo stabilizoi sasinë e ushqimeve të karbohidrateve në sasitë minimale të kërkuara dhe sheqeri u kthye në normale.

Pacientja largoi nga menyja makaronat me miell të bardhë dhe akulloret, por në “listën e lejuar” vendosen sasi të kufizuara të mufin angleze (disa lloje), herë pas here një patate të pjekur, rreth gjysmë filxhan kos grek me boronica, humus dhe karota ose dy gota verë në ditë.

Ndonjëherë konsumonte një biskotë të kripur, e cila nuk ndikoi në nivelin e sheqerit në gjak.

Kontrolli

Pas tre muajve të kësaj diete të ndryshuar, të gjithë treguesit mbetën të njëjtë. Me një rritje shtesë të karbohidrateve, pacientja mendonte se kishte më shumë energji për të ushtruar dhe se ajo kishte një dëshirë të vazhdueshme për të ngrënë “diçka tjetër”, transmeton KosovaPress.

Ajo zbuloi se mund të hante pjesë më të vogla të fasules dhe pjesë të vogla të ushqimeve të tjera që më herët ishin “të ndaluara”.

Dieta në këtë mënyrë i dha asaj më shumë liri me ushqim dhe më shumë larmi në pjatë.

Diabeti është më shumë se një kusht – është një proces që kërkon rregullim dhe akordim të vazhdueshëm. Por gjëja më e rëndësishme është që pacienti është i kënaqur pas një vakti dhe se endokrinologu pajtohet me të.