Vdes shkrimtarja dhe gazetarja Jan Morris në moshën 94 vjeçare

Vdes shkrimtarja dhe gazetarja Jan Morris në moshën 94 vjeçare

Shkrimtarja, gazetarja dhe romancierja e udhëtimeve Jan Morris ka vdekur në moshën 94 vjeç.

Morris shkroi më shumë se 40 libra duke përfshirë një trilogji të dukshme për perandorinë e Britanisë, Pax Britannica, gjatë viteve 1960 dhe 70.

Në 1972, ajo kaloi nga mashkulli në femër, duke iu nënshtruar një ndërhyrje kirurgjikale për ndryshimin e gjinisë dhe duke ndryshuar emrin e saj në Jan.

Djali i saj Tëm njoftoi vdekjen e saj, duke thënë se ajo ishte në “udhëtimin e saj më të madh”.

“Këtë mëngjes në orën 11.40 në Ysbyty Bryn Beryl, në Llyn, autori dhe udhëtari Jan Morris filloi udhëtimin e saj më të madh. Ajo e lë prapa partneren e saj gjatë gjithë jetës, Elizabeth”, tha ai.

Elizabeth ishte gruaja e Morris para se Morris të transferohej – ata kishin pesë fëmijë së bashku dhe qëndruan së bashku, më vonë hynë në një partneritet civil. Një prej fëmijëve të tyre vdiq në foshnjëri.

Morris i tha Michael Palin në 2016: “Unë e kam shijuar jetën time shumë dhe e admiroj atë. Unë mendoj se ka qenë një jetë shumë e mirë dhe interesante”./Insajderi.com

BBC News