Vepra e Nick Cave do të largohet sepse nuk duket mjaftueshëm artistike

Vepra e Nick Cave do të largohet sepse nuk duket mjaftueshëm artistike

Një vepër arti masive në natyrë nga Nick Cave është nën kritika nga zyrtarët lokalë për ngjashmëri me një shenjë, në vend të artit.

Vepra me tekst të gjatë 160 metra e titulluar “E vërteta të thuhet”(Truth Be Told) përmban tekstin eponim të spërkatur nëpër School, një degë e Galerisë Jack Shainman të Manhatanit. Pjesa u krijua nga Cave menjëherë pas vrasjes së George Floyd për të ndezur dialogun brenda komunitetit mbi padrejtësinë racore dhe brutalitetin e policisë midis protestave në vazhdim të Black Lives Matter.

Por zyrtarët e qytetit dhe banorët lokalë kanë argumentuar se pjesa është teknikisht një shenjë, gjë që e bën atë një shkelje të ligjit vendor. Avokati i galerisë, William J. Better, thotë se “Truth Be Told” është një vepër arti dhe shfaqja e saj publike mbrohet nga leja e veçantë e përdorimit që School u dha kur u themelua në 2014.

“Deklarata është një antidot i theksuar për një presidencë të njohur për propagandën që maskon të vërtetën dhe historinë për të paraqitur ideologjinë raciste dhe nativiste si patriotizëm”, thuhet në përshkrimin e veprës në faqen e internetit të Shainman. “Është gjithashtu e hapur, që synon të ndezë pyetje rreth interpretimeve personale të së vërtetës dhe integritetit.”

Shainman u paraqiti një propozim zyrtarëve të komunitetit përsëri në gusht për të ndërtuar veprën, por qyteti e hodhi poshtë propozimin me arsyetimin se nuk ishte art publik. Sidoqoftë, Shainman autorizoi që puna të përfundonte gjithsesi. “Mendova naivisht se thjesht mund ta shpjegoja dhe ata do të ishin dakord. Ata po thoshin se është një shenjë dhe nuk është ”, tha ai për New York Times.

“Ne po kundërshtojmë në mënyrë aktive pohimin se kjo vepër është sinjalistikë dhe jo art”, tha Shainman në një deklaratë. “School është një vend i pasurimit kulturor për komunitetin dhe ka leje për të treguar vepra arti brenda dhe jashtë ndërtesës. Ne kurrë më parë nuk jemi marrë me çështje të censurës”.

Sa i përket Cave, ai i tha New York Times se reagimi është “një tregues tjetër se ku qëndrojnë njerëzit”. Ai shtoi se pjesa ka të bëjë me “pranimin e së vërtetës për të cilën dikush ndryshe mund të gënjejë” dhe do të ishte “vërtet e mërzitur” nëse puna nuk do të ishte ngritur siç ishte planifikuar. “Është një vepër arti”, tha ai. “Është liri e shprehjes. Nuk është e komplikuar”./Insajderi.com

Dazed Magazine